اوضاع ناگوار «سندنی» دستها را رو میکند
تعارض شدید فقر و ثروت در پاریس
وصال روحانـی
روزنامهنگار
با آغاز مسابقات رشته دوومیدانی در بازیهای المپیک پاریس که محل برگزاری آن استادیوم مشهور و مدرن «استاد دو فرانس» در جنوب این شهر است، تعارضهای بین شکوه و زیبایی این محل و فقر و نداری حاکم بر اماکن نزدیک به این ورزشگاه، بیشتر به چشمها میآید. بلیتهای مسابقات دوومیدانی، بین 300 تا هزار دلار در نوسان است ولی اگر فقط چند صد متر از «استاد دو فرانس» فاصله بگیرید و شرایط زیستی مردم فقیر آن مناطق را ببینید، غرق در حیرت میشوید، زیرا تفاوتها از زمین تا آسمان است. محله معروف «سینه سن دنی» که محل ساخت ورزشگاه «استاد دو فرانس» بوده، از فقیرنشینترین مناطق پایتخت فرانسه به شمار میآید. در این محله و محلههای مرتبط با آن مجموعاً 1.7 میلیون نفر زندگی میکنند که جملگی در فقر نسبی یا شدید بهسر میبرند و آرزوی بزرگشان داشتن سادهترین چیزهایی است که بشر میتواند آرزوی تصاحب آن را داشته باشد.
منتظر نقطه عطف باشید
این در حالی است برگزارکنندگان المپیک پاریس مدعیاند که هرچه برای این بازیها تدارک دیده شده، نه تنها بر اعتبار کشور میزبان میافزاید بلکه در ماههای بعد از اتمام این مسابقات میتواند مورد استفاده عموم قرار گیرد و بخشی از آن به محل اسکان طبقات کمبرخوردار تبدیل شود اما فقرای پرشمار سندنی اعتقاد چندانی به صحت این ادعا ندارند و متذکر میشوند که وعدههای قبلی سران فرانسه در این زمینه هم تحقق نیافته است. به گفته آنها، دولت امانوئل مکرون مدعی شده بود که قسمتهایی از سندنی را طوری بازسازی خواهد کرد که بتوانند پذیرای فقرا در سالهای بعد از برگزاری المپیک امسال باشند ولی این ادعا عملی نشد و در نتیجه میتوان انتظار داشت که ادعاهای گفته شده از این دست در پایان المپیک نیز به اجرا درنخواهد آمد. در سال 2015 یکسری عملیات تروریستی در اطراف «استاد دو فرانس» صورت پذیرفت و همان موقع گفته شد که این نشانه اعتراض آشکار اهالی جنوب پاریس به نداشتن کمترین امکانات در قیاس با مناطق ثروتمندنشین در شمال این شهر است. استفان تروسل رئیس شورای محله سن دنی میگوید: «یکبار دیگر به مردم این منطقه اطمینان میدهم که طرحهای ارتقای این محل و ایجاد شرایط بهتر زیستی در آن در دست اجراست اما طبعاً با طرحی زمانبر طرف هستیم و همه باید صبور باشند تا نقطه عطفی بزرگ در زندگیشان شکل گیرد.»
غیر قابل باورتر از همیشه
آنچه باور حرفهای تروسل را سختتر میکند، این است که شهرداری پاریس از ابتدای بهار امسال در یک پروژه طراحی شده و در یک بازه زمانی یکماهه مبادرت به جمع کردن بساط همه فقرا و کارتنخوابها از اطراف محلهای برگزاری المپیک امسال و اسکان دادن موقتی آنها در مناطقی دور از دید توریستها و ورزشکاران حاضر در مسابقات کرد تا نشانههای آشکار فقر و اختلاف عظیم طبقاتی در پاریس دیده نشود. مسألهای که سبب میشود باور ادعاهای مشابه کنونی برای ترمیم شرایط زیستی ناگوار فقرا در پاریس غیرقابل باورتر از همیشه باشد.