همه چیز فوتبال برد و باخت شده

ذوالفقارنسب: از نظر فرهنگی آینده روشنی نداریم

محمد محمدی‌سدهی
روزنامه نگار
پرونده دربی 102 با تساوی یک گله تیم‌های پرسپولیس و استقلال بسته شد. جدا از نتیجه کسب شده توسط دو تیم، این دربی همانند دربی‌های گذشته با برخی از حاشیه‌ها همراه بود؛ از پرتاب بطری توسط هواداران گرفته تا شکایت دو تیم از یکدیگر پس از پایان بازی. حاشیه‌ها  همیشه باعث شده تا اکثر بازی‌های پرسپولیس و استقلال بار فنی بالایی نداشته باشد، این بار هم حاشیه‌ها تکرار شد و بازی روز پنجشنبه دو تیم کیفیت بالایی نداشت اما اتفاقات و مسائل غیر فنی در دل آن بسیار زیاد بود.
بیژن ذوالفقارنسب پیشکسوت و مربی اخلاق‌مدار فوتبال کشورمان در خصوص مسائل فرهنگی در دربی 102 به «ایران ورزشی» می‌گوید: «متأسفانه اتفاقات و حاشیه‌های این دیدار در چند سال اخیر بیشتر شده و این موضوعات همیشه باعث تأسف‌مان می‌شود. چنین حرکاتی در فوتبال ما طبیعی شده و روز به روز در حال گسترش است، این به هیچ وجه خوب نیست. مربیان در جریان بازی‌ها خود را کنترل نمی‌کنند و حتی در کنفرانس‌های خبری هم حرف‌هایی می‌زنند که باعث می‌شود تا بازیکنان و هواداران تیم رقیب نسبت به این صحبت‌ها واکنش تندی در زمین بازی داشته باشند.»
او با اشاره به این موضوع که تیم‌های پرسپولیس، استقلال و سپاهان جزو تیم‌های بزرگ فوتبال کشور محسوب می‌شوند، می‌افزاید: «این تیم‌ها هواداران بی‌شماری دارند که این هواداران از حرکات مربیان الگوبرداری می‌کنند، به این دلیل مربیان و مسئولان تیم‌ها باید به عنوان الگوی خوب و شخصیت‌های قابل احترام رفتار کنند چرا که هواداران به واسطه این رفتار در جامعه رفتار زیبنده‌ای خواهند داشت. این مسائل زنجیروار به هم چسبیده است و باید توسط تمامی ارکان فوتبال رعایت شود.»
این کارشناس فوتبال ایران بیان می‌کند: «فرهنگ و انضباطی که پیش از این رعایت می‌شد، بسیار کم شده و این موضوع زیبنده ایرانی‌ها نیست. این توقع وجود دارد که ما به عنوان کشوری با قدمت و فرهنگی کهن، جوانان‌مان را به درستی آموزش دهیم تا مسائل اخلاقی اولویت اول‌شان باشد. در حال حاضر مهم‌ترین موضوع برای تیم‌ها برد و باخت است، شما ببینید در دربی چقدر هوادار در استادیوم حضور دارند و علاوه بر این از طریق تلویزیون در داخل و خارج کشور بازی را تماشا می‌کنند، این افراد بزرگ و کوچک بداخلاقی‌ها را از قهرمانان و الگوهای‌شان می‌بینند و تکرار می‌کنند.»
ذوالفقارنسب می‌گوید: «از نظر من فدراسیون فوتبال می‌تواند نقش مهمی در تربیت بازیکنان و مربیان داشته باشد. فدراسیون می‌تواند با راه‌اندازی کلاس‌های آموزشی تیم‌ها را به حضور در این کلاس‌ها تشویق کند. علاوه بر این یکی از مسائلی که باعث خشم بازیکنان و مربیان می‌شود، داوران هستند. در حال حاضر داوران با کوچک‌ترین حرکت به بازیکنان کارت زرد می‌دهند و باعث خشم بازیکن می‌شوند، این در حالی است که داوران می‌توانند بازیکنان را به آرامش دعوت کنند تا بازی جریان طبیعی خود را طی کند.»
مربی بااخلاق فوتبال ایران می‌افزاید: «علاوه بر فدراسیون فوتبال، تیم‌ها هم می‌توانند با استخدام کارشناسان فرهنگی باعث بالا رفتن سطح فرهنگی بازیکنان و مربیان خود شوند. در فوتبال اروپا تیم‌ها یک یا دو نفر را به عنوان کارشناس فرهنگی استخدام می‌کنند که وظیفه این کارشناسان آموزش مسائل فرهنگی است. برای آنها این موضوع اهمیت زیادی دارد اما متأسفانه برای مدیران فدراسیون و مدیران باشگاه مسائل فرهنگی اهمیتی ندارد.»
او با اشاره به حضور هواداران خانم و آقا در دربی بیان می‌کند: «ما همیشه در دربی‌های گذشته شاهد فحاشی هواداران دو تیم بودیم اما حضور خانم‌ها در این بازی باعث شد تا فحاشی نشود و تماشاگران تنها به تشویق تیم خود بپردازند. البته در همین دربی شاهد پرتاب بطری به سمت بازیکنان دو تیم بودیم اما در کل بخش فرهنگ هواداری ما در دربی 102 نمره قبولی گرفت. ما با حضور هواداران خانم در ورزشگاه‌ها می‌توانیم فحاشی‌هایی که توسط هواداران در اکثر استادیوم‌های کشورمان وجود دارد را از بین ببریم و این خودش کار فرهنگی است.»
ذوالفقارنسب صحبت‌های خود را این گونه ادامه می‌دهد: «در گذشته مدیران باشگاه افراد محترم و مورد اطمینان بودند اما حالا این گونه نیست و مدیران باشگاه‌ها هم در خصوص تمامی مسائل صحبت می‌کنند و باخت تیم را بر گردن داور بازی می‌اندازند. علاوه بر این مدیران باشگاه‌ها بر علیه یکدیگر صحبت می‌کنند و دائماً در حال سرکوب مدیر قبلی و یا مدیر تیم‌های دیگر هستند. متأسفانه موضوع فرهنگ در ورزش ما کاملاً مغفول مانده است و ما هیچ برنامه‌ای در این خصوص نداریم. همه چیز ما برد و باخت شده و این موضوع برای ما مهم است.»
مربی سابق تیم ملی می‌گوید: «در کل فوتبال ما از نظر فرهنگی آینده روشنی ندارد و در صورتی که این موضوع ادامه پیدا کند، شاهد حاشیه‌های بدتر از این خواهیم بود. این در حالی است که در سایر رشته‌ها شاهد بی‌احترامی ورزشکاران نیستیم و فقط فوتبال چنین شرایطی دارد. زمانی برای ما مسائلی همچون جوانمردی اهمیت زیادی داشت و بازیکنان و ورزشکاران ما اولویت اصلی‌شان رعایت اخلاق جوانمردی است اما متأسفانه با گذشت زمان نقش فرهنگ در ورزش‌مان کمرنگ شده است.»

جستجو
آرشیو تاریخی