شمارش معکـوس برای شروع جدال وزنهبرداران در هانگژو
صیــد طلا، سخت اما شدنـی
رضا عباسپور
روزنامه نگار
نوزدهمین دوره بازیهای آسیایی 2022 هانگژو در رشته وزنهبرداری، رشته ورزشیای که کاروان ورزش ایران همچون سنوات گذشته روی مدالآوری قهرمانانش حساب ویژهای باز کرده است از امروز 8 مهر رسماً در هانگژو آغاز میشود و تا روز 15 مهر ادامه دارد. کاروان وزنهبرداری ایران نیز دو روز پیش به هانگژو آمد و تمریناتش را در این شهر استارت زد تا از روز یازدهم مهر با حضور ریحانه کریمی ملیپوش دسته وزنی 64 کیلوگرم بانوان کارش را روی تخته مسابقات آغاز کند. قطعاً عملکرد ورزشکاران، خصوصاً نمایندههای ورزش ایران از ابتدای شروع این رویداد تا به امروز نشان داده که کسب مدال، خصوصاً از جنس مرغوب و خوشرنگ آن (مدال طلا) کاری سخت و بسیار دشوار است؛ اما رسیدن به این هدف، اگرچه سخت است ولی به هیچوجه نشدنی و دور از دسترس پولادمردان و زنان کشورمان نیست.
وزنهبرداری از بورسیه چینیها استفاده کرد
بعد از اتمام رقابتهای جهانی 2023 ریاض عربستان، اگرچه تیم ملی وزنهبرداری کشورمان عملکرد خوب و قابل قبولی از نظر کسب مدال نداشت اما آنها قرار بود تا زمان اعزام به هانگژو، در ریاض بمانند و تمرینات ریکاوری و آمادهسازی خود برای حضور در بازیهای آسیایی را همانجا دنبال کنند. اما به دلایل مختلف، این فضا برای ملیپوشان وزنهبرداری در عربستان ایجاد نشد، تا کاروان کشورمان بلافاصله بعد از رقابتهای جهانی، ریاض را به سمت کشور چین، میزبان نوزدهمین دوره رقابتهای جهانی ترک کنند. شانسی که وزنهبرداری آورد، چینیها برای تیمهای آسیایی، خصوصاً تیمهای مطرح و نامداری همچون تیم ملی وزنهبرداری کشورمان، یک (بورسیه) ویژه در نظر گرفته بود تا تیمها قبل از شروع بازیهای وزنهبرداری در هانگژو بتوانند به صورت رایگان به کشور چین آمده و تا شروع مسابقات آنجا اردو بزنند. به همین دلیل ملیپوشان وزنهبرداری کشورمان در شهر جیانگ چین مدتی را اردو زده و تمرینات ریکاوری و قبل از مسابقه خود را آنجا برگزار کردند. مطمئناً این اتفاق با توجه به شرایط آب و هوایی گرم و شرجی هانگژو، برای وزنهبرداران کشورمان خصوصاً فوقسنگینها شرایطی مطلوب به شمار میرفت زیرا آنها توانستند بدن خود را با شرایط فعلی آب و هوایی چین وفق داده و حداقل از این لحاظ شرایطشان با وضعیت آب و هوایی میزبان وفق پیدا کند. از طرفی هم با توجه به رایگان بودن اردوی وزنهبرداران کشورمان، این شرایط، قطعاً شرایط ویژهای برای مسئولان فدراسیون وزنهبرداری کشورمان به شمار میرود. البته چینیها سوای اینکه با این بورسیه شرایط ویژهای را برای وزنهبرداران مطرح آسیایی ایجاد کردند، از طرفی هم سعی کردند قبل از مسابقه شرایط چهرههای سرشناس وزنهبرداری آسیا را رصد کرده تا با آنالیز دقیق رقبای مطرح خود، شرایطی ایدهآل را برای درو کردن مدالهای خوشرنگ و مرغوب بازیهای آسیایی فراهم آورند.
تمرین در هانگژو از روز اول
تیم ملی وزنهبرداری کشورمان پس از حضور در دهکده ورزشکاران (spotr village) پس از استراحتی کوتاه، بلافاصله تمرینات آمادهسازی خود قبل از رفتن روی تخته وزنهبرداری را از سر گرفتند. اینجا در هانگژو به قدری فضاهای ورزشی و سالنهای به روز و لاکچری وجود دارد که قطعاً این موضوع میتواند برای بهتر مهیا شدن ملیپوشان کشورمان شرایطی ایدهآل و ویژه باشد. فقط شرایط آب و هوایی گرم و بسیار شرجی هانگژو فاکتور منفی برای ستارههای وزنهبرداری ایران است که شاید باعث افت بدنی و رکوردی آنها در روز مسابقه شود. ریحانه کریمی در دسته وزنی 64 کیلوگرم، حسین سلطانی در دسته وزنی 81 کیلوکرم، امیر حقوقی و میرمصطفی جوادی در دسته وزنی 96 کیلوگرم، الهه رزاقی در دسته وزنی 76 کیلوگرم، مهدی کرمی و رضا دهدار در دسته وزنی 109 کیلوگرم، الهام حسینی در دسته وزنی 87 کیلوگرم و نهایتاً علی داودی و آیت شریفی در دسته وزنی 109+ کیلوگرم ترکیب تیم ملی وزنهبرداری کشورمان را در نوزدهمین دوره بازیهای آسیایی هانگژو تشکیل میدهند. رقابت وزنهبرداران کشورمان در بازیهای آسیایی هانگژو از روز یازدهم مهرماه با روی تخته رفتن ریحانه کریمی ملیپوش دسته وزنی 64 کیلوگرم بانوان آغاز میشود. کریمی در رقابتهای جهانی هم برای کشورمان روی تخته رفت و با توجه به اینکه عملکرد بهتری نسبت به فاطمه کشاورز در این دسته وزنی داشت، کوروش باقری سرمربی تیم ملی وزنهبرداری او را به جای کشاورز برای بازیهای آسیایی در نظر گرفت. آخرین روز مسابقات وزنهبرداری نیز برای ما با روی تخته رفتن علی داودی و آیت شریفی در دسته وزنی 109+ کیلوگرم خواهد بود. روزی سرنوشتساز که همه چشمانتظار رقابت این دو ملیپوش شایسته کشورمان با رقبای قدرتمند آسیایی خود مثل گورمیناسیان ارمنی که مدتی است تبعه بحرین شده است، رستم جانگابایف ازبکستانی، من اسد از سوریه و چند وزنهبردار جوان دیگر هستند. مطمئناً کسب مدال، خصوصاً مدال طلا، با توجه به سنگینی مسابقات، همینطور نزدیکی دو رویداد جهانی ریاض و بازیهای هانگژو، همینطور تغییر اوزان نسبت به مسابقات جهانی، برای وزنهبرداران کشورمان و سایر مدعیان آسیایی کاری سخت و دشوار است. اما بیتردید دستیابی به این هدف بزرگ، اگر تلاش و فعل خواستن به آن اضافه شود، شدنی است و قابل اجرا.
مردم هانگژو بیصبرانه منتظر شروع وزنهبرداری هستند
مطمئناً یکی از اتفاقهای ویژه این دوره از بازیهای آسیایی، خصوصاً در رشته وزنهبرداری، انتظار از ستارههای نامدار وزنهبرداری کشور میزبان یعنی چین در هر دو بخش مردان و زنان برای رکوردشکنی و ثبت رکوردهای جدید در قاره آسیا و جهان است زیرا آنها بواسطه شرایط ایدهآل میزبانی، الان در بهترین شرایط بدنی و روحی و روانی نسبت به رقبای آسیایی خود هستند. وزنهبرداران نامدار چینی نه تنها از امتیاز ویژه میزبانی برخوردارند، بلکه تماشاچیان و مردمی را کنار خود حس میکنند که پوست و گوشت و استخوانشان از ورزش تشکیل شده و عاشق ستارههای ورزشیشان هستند. این را به وضوح در جای جای شهر هانگژو میتوان دید و حس کرد. چینیها خصوصاً مردم شهر هانگژو، بینهایت علاقهمند به رشته وزنهبرداری هستند. آنها البته عاشق تمامی رشتههای ورزشی و قهرمانانشان هستند اما وزنهبرداری را جور دیگری درست مثل خود ما ایرانیها با جان و دل دوست دارند. تصاویر قهرمانان وزنهبرداری و فیلمهای انگیزشی و تبلیغاتی که چینیها در اماکن ورزشی، سیستم حمل و نقل عمومی، همینطور سطح شهر طراحی و نصب کردند، بخش عظیمی از آن را رشته وزنهبرداری و قهرمانان بزرگ چینی که جزو نوابغ وزنهبرداری جهان به شمار میروند تشکیل داده است. به همین دلیل از همین حالا میتوان پیشبینی کرد، رقابتهای وزنهبرداری نوزدهمین دوره بازیهای آسیایی هانگژو، جزو پربازدیدترین رقابتهای برگزار شده در رشتههای مختلف ورزشی باشد.
ZOOM
حسین توکلی هم به هانگژو آمد
شاید یکی از اتفاقهای جالب توجه در نوزدهمین دوره بازیهای آسیایی هانگژو خصوصاً در رشته وزنهبرداری حضور تعداد زیادی از ستارههای جهانی و المپیکی ما کنار تیم ملی وزنهبرداری است. کوروش باقری، سجاد انوشیروانی، نواب نصیرشلال، بهداد سلیمی (با تجربه 3 طلای بازیها) و... است. اما نکته جالبتر حضور حسین توکلی قهرمان طلای بازیهای المپیک 2000 سیدنی در دهکده بازیهای آسیایی هانگژو است. البته توکلی این بار در نقش مربی وزنهبرداری اینجا در چین حاضر نشده است. بلکه او همراه (احسان حدادی) ستاره پرتاب وزنه کشورمان به چین آمده تا به عنوان مربی، حدادی را در بازیهای آسیایی همراهی کند. مطمئناً احسان حدادی اگر بتواند در نوزدهمین دوره بازیها طلا دشت کند، به پرافتخارترین ورزشکار تاریخ ما در بازیهای آسیایی تبدیل شده و رکوردی دست نیافتنی برای خود ثبت خواهد کرد.