جام‌جهانی باشگاه‌ها و نقش پول سرشار

دستپخت تازه فیفا برای تقویم فشرده

 

علی بابازاده
خبرنگار
«مشکلی که وجود دارد این است که در هیچ زمینه‌ای بازیکنان تصمیم‌گیرنده نیستند. ما فقط عروسک‌های فیفا و یوفا هستیم. اگر اتحادیه‌ای برای بازیکنان وجود داشت، در لیگ ملت‌های اروپا یا سوپرجام اسپانیا در عربستان بازی نمی‌کردیم. در این مسابقات فقط مسائل مالی در نظر گرفته می‌شود و شرایط بدنی بازیکنان مورد توجه قرار نمی‌گیرد.»
دنیای فوتبال همچون تونی کروس، هافبک رئال مادرید، هنوز به شوک لیگ ملت‌های اروپا و ساماندهی بازی‌های دوستانه عادت نکرده بود که خبرِ فرمت جدید جام جهانی باشگاه‌ها، آن‌هم با حضور ۳۲‌ تیم توسط فیفا رسانه‌ای شد و معضلی جدید به مشکلات بازیکنان حرفه‌ای اضافه‌کرد!
فیفا و اینفانتینو، تحت تأثیر الکساندر چفرین رئیس یوفا که متخصص تشکیل تورنمنت‌های جدید است قرار گرفته و نخواسته تا قافیه را به اتحادیه فوتبال اروپا ببازد؛ جام جهانی باشگاه‌ها، از معدود رقابت‌های فوتبال باشگاهی‌است که مستقیماً زیر نظر فیفا برگزار می‌شود و می‌تواند ویترین مناسبی برای کسب پول و شلوغ‌تر کردن هر چه بیشتر‌ تقویم مسابقات باشد.
یادمان نرود در جایی که یوفا طی چهار سطح مختلف، لیگ ملت‌ها را برگزار می‌کند و باشگا‌ه‌هایی چون وستهم و فیورنتینا را به لیگ کنفرانس می‌فرستد، توجیهی برای فیفا وجود ندارد تا قید آخرین اهرم خود در مسابقات باشگاهی را بزند و «شاخ و برگ» اضافی به «جام جهانی باشگاه‌ها» ندهد!
جده عربستان در سال ۲۰۲۳ به عنوان میزبان انتخاب شده و از سال ۲۰۲۵ هم بازی‌ها با فرمتی جدید، در حضور ۳۲ تیم مختلف و به میزبانی امریکا برگزار می‌شود.
کشور میزبان یک سهمیه از لیگ MLS خواهد داشت و فیفا یک سال قبل از برگزاری جام جهانی، این شانس را به ایالات متحده داده تا آمادگی خود را در عرصه میزبانی بسنجد.
فیفا یحتمل خبر نداشته که در همین فرمت هفت تیمه جام باشگاه‌های جهان نیز، کمتر بیننده‌ای حاضر به تماشای مسابقات الاهلی مصر و یا سانتوس برزیل است و جز در بازی فینال که یقیناً در یک سمت آن نیز قهرمان اروپا حضور دارد استقبالی از این تورنمنت نمی‌شود.
در فرمت جدید، اروپا صاحب ۱۲ سهمیه شده و تیم‌هایی چون رئال مادرید و چلسی که طی ‌دو فصل گذشته قهرمان چمپیونز لیگ شده‌اند هم روانه امریکا خواهند شد؛ ۶ تیم از امریکای جنوبی، یک تیم از اقیانوسیه و یک باشگاه از کشور میزبان در کنار ۴ سهمیه مجزا برای آسیا، آفریقا و کونکاکاف تکلیف ۳۲ نماینده نهایی را مشخص خواهند کرد.
اینفانتینو به شعار «گسترش فوتبال» عمل ‌کرده ولی در اصل ماجرا تغییری حاصل نشده؛ فیفا پول بیشتری به جیب خواهد زد و بازیکنان خستگی بیشتری را تجربه خواهند کرد، در این بین هواداران فوتبال نیز در فرمت سابق، صرفاً یک مسابقه را تماشا می‌کردند و در فرمت ۳۲ تیمه، نهایتاً به تماشای دو بازی خواهند نشست!

جستجو
آرشیو تاریخی