باید ذهن بازیکنان را از کابوس ویزا دور کنند

مازیار: ملی‌پوشان اختلاف فنی زیادی با هم ندارند

فائزه زمانی
خبر‌نگار

 در حالی که تنها چند ساعت تا اعلام فهرست نهایی تیم ملی برای جام جهانی باقی مانده، مسائلی مانند مصدومیت چند مهره کلیدی، غیبت سردار آزمون و دغدغه صدور ویزای آمریکا، فضای اردوی تیم ملی را تحت تأثیر قرار داده است. اصغر مازیار، پیشکسوت فوتبال ایران در گفت‌وگو با ما از سخت‌ترین تصمیم زندگی امیر قلعه‌نویی، تأثیر غیبت ستاره‌ها و نقش کادرفنی در مدیریت بحران‌های روحی سخن می‌گوید.
 
تنها چند ساعت تا اعلام فهرست نهایی تیم ملی برای جام جهانی باقی مانده و به نظر می‌رسد امیر قلعه‌نویی باید مهم‌ترین تصمیم دوران مربیگری خود را بگیرد. این شرایط را چگونه ارزیابی می‌کنید؟
به شخصه تجربه چنین مسئولیت سنگینی را در دوران سرمربیگری تیم ملی نونهالان داشته‌ام و می‌دانم انتخاب‌های روزهای پایانی از سخت‌ترین تصمیم‌های زندگی هر مربی است. بازیکنانی که تا این مرحله پیش می‌آیند از نظر فنی فاصله چندانی با یکدیگر ندارند و کنار گذاشتن چند نفر از میان آنها بسیار دشوار است. در نهایت قلعه‌نویی براساس تفکرات و برنامه‌های خود تیم را شکل داده و در جام جهانی به میدان خواهد فرستاد. شاید در برخی پست‌ها دیدگاه من با نظر او متفاوت باشد، اما او طی این مدت با بازیکنان زندگی کرده و از شرایط آنها شناخت کاملی دارد. مطمئنم بهترین تصمیم را خواهد گرفت.
با توجه به مصدومیت روزبه چشمی و علیرضا جهانبخش، تا چه اندازه لازم است قلعه‌نویی از ریسک کردن پرهیز کرده و این دو بازیکن را از فهرست نهایی کنار بگذارد؟
 فکر می‌کنم با توجه به سبک بازی تیم ملی، برای هر دو بازیکن جایگزین‌هایی در نظر گرفته شده است. اگر تیم با سیستم ۱-۳-۲-۴ بازی کند، قطعاً نمی‌توان به‌سادگی از تجربه روزبه چشمی گذشت اما سعید عزت‌اللهی، قربانی و رزاقی‌نیا به‌عنوان گزینه‌هایی جوان و مستعد می‌توانند جایگزین‌های مناسبی باشند. به همین دلیل تصور نمی‌کنم غیبت چشمی تأثیر منفی چشمگیری بر عملکرد تیم ملی داشته باشد.
در مورد جهانبخش شرایط متفاوت است. او سال‌ها در کنار مهدی طارمی بازی کرده و شناخت بسیار خوبی از سبک بازی او دارد. این هماهنگی می‌تواند در لحظات حساس مسابقات به کمک تیم بیاید. به همین دلیل باید وضعیت جسمانی او با دقت بیشتری بررسی شود. البته اگر به هر دلیلی از فهرست نهایی کنار گذاشته شود، باز هم گزینه‌های مناسبی برای جانشینی او وجود دارند.
بسیاری امیدوار بودند سردار آزمون به تیم ملی بازگردد، اما با عدم حضور او در فهرست اولیه، این احتمال از بین رفت. حضور او تا چه اندازه می‌توانست به سود تیم ملی باشد؟
بازیکنانی که سال‌ها در کنار هم بازی می‌کنند، در برخی لحظات حساس حتی بدون برنامه‌ریزی قبلی و صرفاً به‌دلیل شناخت متقابل از یکدیگر، می‌توانند گره از کار تیم باز کنند. به یاد دارم در مرحله مقدماتی جام جهانی گذشته مقابل امارات، سردار آزمون و مهدی طارمی با یک همکاری دونفره موفق به گلزنی شدند.
به اعتقاد من شاید لازم بود در خصوص موضوع سردار آزمون با تدبیر و سیاست بیشتری عمل شود. بدون تردید حضور او از نظر فنی می‌توانست به تیم ملی کمک کند و تأثیر مثبتی داشته باشد، اما احتمالاً تصمیم‌گیرندگان فوتبال کشور مسائل دیگری را نیز مدنظر قرار داده‌اند و بر همان اساس به این جمع‌بندی رسیده‌اند.
بازیکنان تیم ملی این روزها با دغدغه دریافت ویزا و شرایط احتمالی حضور در آمریکا روبه‌رو هستند. این مسأله تا چه اندازه می‌تواند بر تمرکز آنها اثر بگذارد؟
به هر حال وضعیت ویزاها طی یکی‌دو روز آینده مشخص خواهد شد و بازیکنان از این بلاتکلیفی و استرس رهایی پیدا می‌کنند. با این حال، مدیریت چنین شرایطی بیش از هر چیز برعهده کادرفنی است. آنها باید ذهن بازیکنان را از حواشی دور کرده و تمرکز تیم را روی مسائل فنی حفظ کنند.
کادرفنی باید بتواند این دغدغه‌های ذهنی را کنترل کرده و بازیکنان را در شرایطی نگه دارد که تحت هر وضعیتی وظایف خود را در زمین به بهترین شکل انجام دهند. در واقع نقش اصلی در موفقیت تیم ملی در جام جهانی برعهده کادرفنی است و مهم‌ترین مسئولیت آنها در این مقطع، دور کردن ذهن ملی‌پوشان از مسائل مربوط به ویزاست.
تمامی اعضای هیأت‌رئیسه فدراسیون فوتبال برای دریافت ویزا اقدام کرده‌اند. آیا حضور همه آنها در این سفر ضروری است؟
این موضوع به سیاست‌های فدراسیون برمی‌گردد و شاید بهتر بود برای تعدادی از مدرسان و مسئولان آنالیز؛ حتی به هزینه خودشان درخواست ویزا می‌شد که پس از بازگشت، یافته‌های خود را در اختیار فوتبال قرار دهند. اما واقعیت این است که درخواست همه اعضا برای صدور ویزا لزومی نداشت اما شاید در حال حاضر می‌خواهند از  این فرصت استفاده کنند. همه می‌توانند در خواست ویزا بدهند اما در وهله اول مهم‌ترین دغدغه در شرایط فعلی، ویزای بازیکنان است چون آنها هستند که قرار است به زمین بروند.

جستجو
آرشیو تاریخی