کفاشیان: باید تفکراتمان را در فوتبال پایه تغییر دهیم
ناکامی تیم ملی را نمیتوان به فدراسیون فوتبال ربط داد
محمد محمدیسدهی
روزنامه نگار
فوتبال ایران برای چندمین بار در میدان بزرگ جام ملتها به نتیجهای به جز ناکامی دست نیافت. شاگردان امیر قلعهنویی در یک چهارم نهایی مسابقات جام ملتها به خوبی توانستند تیم قدرتمند ژاپن را شکست دهند؛ پیروزی مقابل ساموراییها باعث شد تا امید یوزهای ایرانی برای قهرمانی در جام ملتها دوچندان شود اما شکست مقابل قطر میزبان آب سردی بر پیکر فوتبال ایران بود؛ شکستی که از نظر کارشناسان دلایل متفاوتی داشت که یکی از این دلایل مشکلات مدیریتی فدراسیون فوتبال است.
علی کفاشیان، رئیس اسبق فدراسیون فوتبال در خصوص عملکرد تیم ملی در جام ملتها به «ایران ورزشی» میگوید: «تیم ملی جام را خوب آغاز کرد و نتایج خوبی در مرحله گروهی گرفت و حتی توانست در یک چهارم نهایی تیم قدرتمند ژاپن را شکست دهد. پیروزی مقابل ژاپن یکی از دستاوردهای خوب تیم ملی در جام ملتها محسوب میشود. تیم ملی برای کسب نتیجه در این مسابقات تلاش زیادی کرد و اگر بازیکنان با تمرکز بیشتری به مصاف قطر میرفتند، قهرمان میشدند.»
او صحبتهایش را این گونه ادامه میدهد: «رقبای ما در جام ملتها تیمهایی نبودند که بتوانند فوتبال ایران را با چالش مواجه کنند و تیم ملی ما مقابل آنها کم بیاورد. ما در مقابل قطر تمرکز لازم را نداشتیم و علاوه بر این تاحدودی با بدشانسی مواجه شدیم و توپهای ما به گل تبدیل نشد. این درست که تیم ما در این مسابقات با ضعفهایی مواجه بود اما همین تیم با کمی خوششانسی قهرمان میشد.»
رئیس اسبق فدراسیون فوتبال با اشاره به این موضوع که فوتبال آسیا کاملاً متحول شده است، میافزاید: «پیش از برگزاری این مسابقات همگان اعتقاد داشتند که یکی از تیمهای ایران، کره جنوبی، ژاپن و استرالیا قهرمان جام ملتها خواهند شد چرا که اینها تیمهای قدرتمندی هستند و سابقه قهرمانی در این جام را داشتند اما حالا میبینیم که تیم اردن که هیچ شانسی نداشت، در فینال حاضر میشود که البته این اخطاری است برای فوتبال ما و در واقع با پیشرفت تیمهای درجه چندم آسیایی زنگ خطر برای فوتبال ایران به صدا درآمده است.»
کفاشیان میگوید: «اگر ما میخواهیم همراه تیمهای دیگر پیشرفت کنیم، باید تفکراتمان را در فوتبال پایه تغییر دهیم و این موضوع بسیار مهمی است. تیمهایی همچون مالزی، اندونزی و هنگکنگ که پیش از این هیچ نتیجهای در فوتبال آسیا نداشتند، در سالهای اخیر به خوبی در بخش پایه کار کردهاند و حالا میبینیم که در بخش بزرگسالان نسبت به گذشته عملکرد بهتری دارند. همین تیمها در دوره بعدی میتوانند خودشان را به عنوان یکی از قهرمانان جدید فوتبال آسیا معرفی کنند و این دور از ذهن نیست.»
او در خصوص این موضوع که برخیها مشکلات مدیریتی و در رأس آن فدراسیون فوتبال را عامل ناکامی تیم ملی میدانند، بیان میکند: «این ناکامی را نمیتوان به رده مدیریتی فدراسیون فوتبال ربط داد چرا که مدیریت تمام تلاش خود را برای کسب نتیجه کرد و برای این تیم بازیهای تدارکاتی خوبی در نظر گرفت. علاوه بر این نمیتوان کادر فنی را مقصر دانست چرا که کادر فنی تازه کار را تحویل گرفته بود و در واقع در جام ملتهای بعدی میتوان در خصوص کادر فنی نظر بدهیم. کادر فنی تلاش زیادی کرد تا تیم ملی در قطر نتیجه بگیرد که متأسفانه این اتفاق نیفتاد.»
رئیس اسبق فدراسیون فوتبال میافزاید: «مشکلات ما عدم توجه به تیمهای پایه است اگر تیمهای پایهمان در سالهای اخیر خوب نتیجه میگرفت، شرایط ما این گونه نبود. ببینید در سالهای اخیر در تیمهای پایه چه کاری انجام دادیم و با این تیمها چه نتیجهای گرفتیم. تنها نتیجه خوب تیمهای پایه ما صعود تیم ملی نوجوانان از مرحله گروهی و پیروزی مقابل برزیل در جام جهانی نوجوانان بود و به جز این، عملکرد خوبی در تیمهای پایه نداشتیم و تنها شاهد ناکامی تیمهای پایهمان در رده نوجوانان، جوانان و امید بودیم.»
کفاشیان صحبتهای خود را این گونه ادامه میدهد: «در سالهای اخیر تیمهای پایهمان حتی نتوانستند حریف تیمهایی همچون ازبکستان و تاجیکستان شوند و این به هیچ وجه اتفاق خوبی نیست. قطعاً همین عملکرد در سالهای آینده به تیمهای بزرگسالان میرسد و اگر به فوتبال پایه اهمیتی ندهیم در سالهای پیش رو حتی حریف تیمهایی همچون ازبکستان و تاجیکستان هم نخواهیم شد.»
او در پایان چنین راهکاری برای پیشرفت در ردههای پایه ارائه میکند: «باید برای پیشرفت در رده پایه برنامهای دقیق برای لیگ داشته باشیم و به پرورش بازیکنان بپردازیم و از حضور آنها در تیمهای لیگ برتری استفاده کنیم در غیر این صورت فوتبال ما در تورنمنتهای درجه چندم حتی از مرحله گروهی صعود نخواهد کرد. باید از مربیانی استفاده کنیم که اهمیت فوتبال پایه را به خوبی درک میکنند.»