کاتا در کُما؛ تنها در تاتامی
امیرحسین میرزاییان
روزنامه نگار
کاراته یکی از رشتههای پرامید کاروان ایران در بازیهای آسیایی محسوب میشود. رشتهای که همواره با شرایط خاص و حواشی دست و پنجه نرم می کند و این بار نیز عدم اعزام کاتاروها به هانگژو، مشکل جدیدی را پدیدار کرد.
کاراته همواره از رشتههای موفق ورزش کشورمان در ادوار مختلف بازیهای آسیایی بوده که با کسب مدالهای رنگارنگ در بزرگترین رویداد ورزشی قاره کهن، نامش به عنوان ورزشی افتخارآفرین در تاریخ به ثبت رسیده است.
اما بهنظر میرسد شرایط در بازیهای آسیایی هانگژو کمی متفاوت از گذشته است، چراکه نتایج سالهای اخیر ملیپوشان کاراته نشان میدهد که دیگر نمیتوان به طور قاطع از کسب مدال طلا توسط این تیم در بازیهای آسیایی صحبت کرد.
تیمی که نفراتش در بخش کومیته مردان پا به سن گذاشتهاند و دیگر نمیتوان مثل ادوار گذشته بازیهای آسیایی روی آنان برای کسب مدال طلا حساب باز کرد. پُر واضح است که از رشتههایی چون کاراته، توقع کسب طلا میرود و رسیدن به نقره و برنز برای آنان کارنامه موفقی به جای نمیگذارد.
حتی مسئولان فدراسیون کاراته در نشست با سران ورزش کشور نیز تنها قول کسب یک مدال طلا از هشت فرصت را دادهاند! اتفاقی عجیب که نشان میدهد مسندنشینان این رشته کهن نیز به این مسأله واقف شدهاند که کاراته ایران دیگر حتی در آسیا نیز قدرت اول یا حتی دوم محسوب نمیشود چرا که پایینتر از ژاپن و قزاقستان قرار دارد و حتی برای بالاتر بودن از اردن و عربستان نیز کار سختی خواهد داشت.
در بخش بانوان شرایط کمی متفاوت است و این تیم جوان میتواند در سالهای آینده حرفهای زیادی برای گفتن داشته باشد. با این حال حواشی عجیب در کادر فنی این تیم موجب بروز حاشیه شد و حتی آتوسا گلشادنژاد کاراتهکای کرمانشاهی که در قهرمانی آسیا با اقتدار به مدال طلا رسید، در روزی که کیومرث هاشمی سرپرست وزارت ورزش در اردوی کاراته حضور یافت، از اتفاقات رخ داده در کادرفنی، گلایه داشت.
مطابق انتظار، در نشست خبری مسئولان فدراسیون کاراته در کمیته ملی المپیک، سیدحسن طباطبایی رئیس این فدراسیون اعلام کرد در جمعبندی انجام شده، هر هشت سهمیه کاراته در مجموع دو بخش مردان و زنان به کومیته اختصاص یافته و حتی این مسأله را به اطلاع جامعه کاتا نیز رسانده است.
این در حالی است که شنیده میشود در فهرست ابتدایی که مسئولان فدراسیون برای حضور در بازیهای آسیایی ارسال کردهاند نیز نامی از کاتاروها در آن وجود نداشته، به معنای ساده یعنی بازهم مورد بیمهری قرار گرفته است.
این در حالی است که کاتا در این چند سال همواره مدالآور بوده و حتی اگر توان رسیدن به طلا را نداشته باشد، اما همچون بخش کومیته میتواند به نقره و برنز برسد، اما هیچگاه در اتمسفر بازیهای آسیایی حضور نداشته و به آن اعتماد نشده است.
این تصمیم، اعتراضات شدید جامعه کاتا را در فضای مجازی در پی داشت ولی بازهم مدیران فدراسیون راضی به اعزام حتی یک نماینده کاتا نشدند. بخشی که به روح کاراته شهرت دارد اما در ایران به آن بهای لازم داده نشده و اعتمادی هم به آن نمیشود.
در طول تاریخ، تنها یک بار و برای بازیهای آسیایی 1998 بانکوک بود که رئیس وقت آن دوران به کاتا اعتماد کرد و علاءالدین نکوفر را در ترکیب اعزامی تیم ملی کاراته قرار داد که او نیز به مدال نقره رسید.
خانواده کاتای ایران امید زیادی داشتند با توجه به عملکرد نسبتاً خوب کاتاروها در سالهای اخیر، سهمی در بازیهای آسیایی داشته باشند. اما بازهم در گوشهای از تاتامی تنها مانده و به کُما رفتند.