راهکار تاج؛ ائتلاف برای تصویب قانون حق پخش در مجلس

فدراسیون و تلویزیون در مسیر ترک مخاصمه

آرمن ساروخانیان
روزنامه‌نگار
مهدی تاج دیروز در برنامه «ورزش و مردم» درباره آیین‌نامه جدید نقل و انتقالات باشگاه‌ها و محدودیت‌های وضع‌شده مثل سقف بودجه توضیحات مفصلی داد، ولی شاید مهم‌ترین بخش حرف‌هایش تأکید دوباره روی الزام حل مسأله حق پخش مسابقات لیگ بود. این چندمین بار در هفته‌های گذشته است که رئیس فدراسیون فوتبال در مصاحبه‌هایش درباره اهمیت این موضوع صحبت می‌کند و آن را یکی از الزامات جدید کنفدراسیون فوتبال آسیا می‌داند.
این بار اما بحث حق پخش تبدیل به یک جدل نشد که بخشی از آن به رابطه خوب تاج با این برنامه و البته متانت مجری آن، پیمان یوسفی برمی‌گشت. تاج یک بار دیگر از راهکار جدیدش برای دریافت حق پخش صحبت کرد که شامل تصویب بودجه‌ای در مجلس و اعطای آن به صدا و سیما و در عوض حذف بودجه دولتی باشگاه‌های حرفه‌ای است.
فدراسیون فوتبال در سال‌های گذشته اصرار داشت که تلویزیون باید حق پخش را از محل درآمد تبلیغات حین مسابقات بپردازد، ولی به نتیجه نرسید و تاج حالا مسیر جدیدی را در پیش گرفته که به نظر می‌رسد دست‌یافتنی‌تر باشد. این بار صدا و سیما برای فدراسیون در جایگاه متهم نیست، بلکه تاج بر این باور است که با یک همکاری مشترک آنها می‌توانند تصویب این بودجه از طریق مجلس را به نتیجه برسانند.
تاج حرف‌هایش را اینطور شروع کرد: «یکی از درآمدهای اصلی باشگاه‌ها حق پخش است. ما از قله‌های آسیا هستیم. در رتبه دوم آسیا هستیم. در فوتبال ساحلی و فوتسال هم اول آسیا هستیم. نوجوانان ما، فوتسال و فوتبال ساحلی به جام جهانی رفته‌اند و حالا باید برخی از مشکلات نظیر حق پخش را حل کنیم. مجلس باید این مسأله را حل کند. شک ندارم به زودی یکی از شرایط مجوز حرفه‌ای حق پخش خواهد بود. فوتبال به وسیله تلویزیون به خانه‌ها رفت اما امروز تلویزیون به خاطر فوتبال در خانه‌هاست. به هر حال باید با فوتبال تعامل کنند. این تلویزیون ملی است و باید بیایند و بنشینند تا تعامل کنیم و با مجلس در این رابطه صحبت کنیم. باید یک لایحه درست تدوین شود که همه مسائل حل شود.»
سید تقی سهرابی، معاون حقوقی و امور مجلس صدا و سیما و نماینده این سازمان درباره مسأله حق پخش تلویزیونی در پاسخ به حرف‌های تاج گفت: «از دغدغه مسئولان فدراسیون فوتبال مطلع هستم. قبلاً هم یک بار در این خصوص تلاش شد و آقای تاج دلایل به نتیجه نرسیدنش را به خوبی می‌داند. برای این موضوع مسئولان نظرات و پیشنهادات خودشان را دادند. ما باید به دنبال یک راهکار قانونی و بنیادین باشیم و نمی‌شود مجدد برگردیم و این موضوع را مثل قبل پیگیری کنیم. پیشنهاد می‌کنم تمرکزمان را روی یک راهکار دیگر که عملیاتی باشد، بگذاریم. با این حال صدا و سیما با وجود اینکه برایش روشن بود این مسأله عملیاتی نمی‌شود، ورود کرد. در باشگاه‌ها و وزارت مسائلی وجود دارد و باید به دنبال یک راهکار دیگری باشیم.»
تاج در پاسخ گفت: «یک بند از مجوز حرفه‌ای‌سازی می‌گوید باید مسأله حق پخش را رعایت کنیم. در این آیتم آمده فدراسیون فوتبال باید با ۶ منبع مالی تغذیه شود که یکی از آنها حق پخش تلویزیونی است. در سال گذشته تنها گزینه ما اسپانسر بود و شاید در سال آینده ما را تأیید نکنند. ما باید به مجلس این را به صورت قانون اعلام کنیم. قبلاً با مکاتبه وزارت ورزش و صدا و سیما، درآمد حاصل را به حساب وزارت ورزش می‌ریختند و سهم فوتبال را به ما می‌دادند. فوتبال این‌گونه اداره نمی‌شود. پیشنهاد من این است که حق پخش در برنامه هفتم تصویب شود و برای اجرای آن، رأی بیش از دو سوم از نمایندگان را می‌خواهیم. ما و صدا و سیما اگر با هم به سراغ این مسأله برویم مشکل حل می‌شود. اگر این کار انجام شود، دیگر به دنبال پول‌های دولتی نمی‌رویم و فدراسیون از درآمد خودش خرج می‌کند. فوتبال در خیلی از کشورها به دلیل این درآمدها پیشرفت کرده است. کسانی که کارخانه هم ندارند، می‌توانند روزی امید داشته باشند که تیم تشکیل دهند.»
سهرابی در تأیید حرف‌های تاج گفت: «ما با فدراسیون فوتبال دغدغه مشترک داریم اما وظیفه‌ ما فقط پرداختن به فوتبال نیست و باید به ورزش‌های دیگر هم بپردازیم. صدا و سیما از محل پخش فوتبال درآمدی ندارد و فقط از طریق تبلیغات این درآمد به دست می‌آید. صدا و سیما یک دستگاه دولتی است و درآمدهایش کاملاً مشخص است. دولت به ورزش حرفه‌ای ما باید کمک کند. فدراسیون مستقل است و باید از شش منبع مالی درآمد داشته باشد. ما به عنوان صدا و سیما شرایطمان با تلویزیون‌های دنیا کاملاً متفاوت است. مهم‌ترین راهکارش برنامه هفتم توسعه و بودجه مجلس است. تأکید هر دو دستگاه صدا و سیما و وزارت ورزش و جوانان می‌تواند کمک کند.»
تاج در پایان گفت: «دولت دو هفته فرصت داد و برنامه تلفیق عقب افتاده است. اگر این مسأله نبود ممکن بود اصلاً زمانی نباشد. با این حال زمان کم است و باید زودتر اقدام کنیم. بعضی از باشگاه‌های ما حذف شدند و باید واقعیت‌ها دیده شوند. تلویزیون فوتبال ما را رایگان پخش می‌کند و در دنیا چنین مسأله‌ای وجود ندارد. اگر فوتبال را از صدا و سیما بگیرید، نمی‌دانم دیگر چه چیزی برای تلویزیون قابل پخش است. باید با هم فکری بکنید و قبل از به وجود آمدن مشکلات باید زودتر مسائل را حل کنیم. چیزی که مسلم است این است که بین فوتبال و دیگر رشته‌ها فرق است. فدراسیون آمادگی دارد در خدمت صدا و سیما و مجلس باشد. ما می‌دانیم با چه موانعی روبه‌رو هستیم و به دنبال حل آن خواهیم رفت. جلسات باید مستمر با مجلس برگزار شود. شاید بگویند چرا باید به فلان باشگاه صنعتی پول بدهند. باید بگویم پول باید از مسیر خودش درآمدزایی و هزینه شود.»

 

جستجو
آرشیو تاریخی