بازگشت به ایده قدیمی سقف قرارداد
چارهساز یا ترفندساز؟
ایمان گودرزی
خبرنگار
چند روزی است که بار دیگر بحث سقف قراردادها و محدودیتهای مالی برای باشگاههای لیگ برتری سر زبانها افتاده است. منصور قنبرزاده بعد از جلسه فدراسیون فوتبال با مدیران عامل باشگاههای لیگ برتری در این مورد گفت: «موضوع جلسه به روزرسانی آییننامههای نقل و انتقالات، انعقاد قراردادهای ورزشی و مواردی از این قبیل بود که مرتبط با ساماندهی برگزاری مسابقات و قراردادهای ورزشی است. طی فصل گذشته مکاتباتی از مدیران باشگاهها داشتیم که پیشنهاداتی ارائه دادند. اکنون با توجه به اتمام فصل از آنها دعوت کردیم پیرو مکاتباتی که از قبل داشتند بهصورت حضوری جلسهای برگزار شود. از مدیرانعامل باشگاهها تشکر ویژهای دارم که نقطه نظرات خیلی خوبی را منعکس کردند. مهدی تاج و اعضای هیأت رئیسه فدراسیون کمک کردند. از سازمان بازرسی کل کشور که نمایندهاش امروز به جلسه آمد نیز تشکر میکنم. به یک جمعبندی رسیدیم و خیلی از آییننامهها اصلاح شد. بحث صدور مجوز حرفهای را آسیبشناسی کردیم و گفتیم اگر چنین مواردی در آییننامهها اصلاح شود، شرایط امروز را نداریم که فقط 6 باشگاه مجوز حرفهای کسب کنند. بحث دیگر ما صورتهای مالی، درآمدها، هزینهها و... بود تا طبق بودجهای که باشگاهها تعیین میکنند، هزینه کنند و دیگر به مشکل نخورند. در خصوص همه موارد بحث و تبادل نظر کردیم. تعداد قابل توجهی از مدیرانعامل باشگاهها تقاضا کردند به خاطر ساماندهی حقالزحمه بازیکنان و عوامل باشگاهها بهصورت کلی سقف بودجهای هم تعیین شود. سقف بودجه هم نباید انقباضی باشد بلکه باید حداقل به شکلی باشد تا باشگاههایی که بویژه در لیگ قهرمانان آسیا شرکت میکنند، ضربه نخورند. باید سقف قابل قبولی برای کل بودجه حقوقها و دستمزدها باشد.»
آخرین باری که فدراسیون فوتبال برای قراردادها سقف تعیین کرده بود مدیران باشگاهها مجبور به ترفندهای خاص خودشان برای راضی نگه داشتن بازیکنان و کادر فنی شدند. اهدای ماشین و آپارتمان و بحث زیر میزیها مواردی بود که برای دور زدن سقف قراردادها به کار گرفته شد و در نتیجه فرق چندانی بین سقف داشتن یا نداشتن قراردادها نبود.
قنبرزاده در مورد راهکارهای فدراسیون در این مورد اضافه کرد: «با دستور ریاست فدراسیون کارگروهی برای بازنگری و به روزرسانی آییننامه و دستورالعملها تعیین شده، باشگاهها هم مکتوب تقاضا کردند سقف متعادل بودجه برای حضور در لیگ برتر تعریف شود تا مطابق آن بودجه هزینهها محاسبه، کنترل و مورد رصد خودشان قرار بگیرد تا از این وضعیتی که عمده باشگاههای ما با آن روبهرو هستند و هزینههایشان به نسبت درآمدهایشان همخوانی ندارد جلوگیری کنیم زیرا این موضوع سبب شده مشکلاتی در AFC برای صدور مجوز حرفهای آنها ایجاد شود. باشگاهها عمدتاً در قالب قانون تجارت فعالیت میکنند. طبق قانون کشورمان اگر یک شرکت یا باشگاه سه سال متوالی زیانده باشد باید آن را به انحلال رساند زیرا کاملاً زیانده بوده و صورتهایشان در بحث مالی مردود است. این موضوع در آینده گریبانگیر باشگاهها خواهد شد. هدف این جلسه ساماندهی و ساختارسازی در بحث قراردادهای ورزشی بود نه اینکه بخواهیم سبد فوتبال را محدود کنیم. هر چه سبد فوتبال توسعه پیدا کند به همان نسبت پیشرفت فوتبال کشور را داریم. این هزینهها برای فوتبال کشور زیاد نیست اما باید در جایگاه خودش باشد. زیرساختها باید تعیین شود و آکادمیها و بحث آموزش را نیز جدی بگیریم. این مسائل سبب میشود توسعه همسان و پیشرفتهای داشته باشیم و همه موارد با یکدیگر توسعه پیدا کند. تمام این موارد ماحصل این جلسه بود که با حضور ریاست، اعضای هیأت رئیسه فدراسیون و مدیرانعامل باشگاهها برگزار شد.»