فدراسیون تمامی مراحل صدور ویزا را طی کرده است

شایعه‌سازی ممنوع!

محمدرضا رحیم‌پور
خبر‌نگار


جام ملت‌های فوتبال زنان آسیا 2026 یک ماه دیگر به‌طور رسمی به میزبانی استرالیا و در سه شهر سیدنی، گلدکوست و پرث آغاز می‌شود؛ رقابت‌هایی که با حضور 12 تیم برتر قاره برگزار خواهد شد و تیم ملی زنان ایران برای دومین‌بار در تاریخ خود جواز حضور در این آوردگاه معتبر را به‌دست آورده است. شاگردان مرضیه جعفری در گروهی دشوار با تیم‌های استرالیا، کره‌جنوبی و فیلیپین همگروه شده‌اند؛ گروهی که از آن به‌عنوان «گروه مرگ» یاد می‌شود.
در شرایطی که تمرکز اصلی کادرفنی و بازیکنان باید بر آمادگی فنی و ذهنی برای این تورنمنت مهم باشد، یک خبرگزاری با انتشار خبری عجیب مدعی شد، سفارت استرالیا به‌دلیل ناآرامی‌های اخیر در ایران فعالیت‌های خود را به حالت تعلیق درآورده و روند صدور ویزا متوقف شده است؛ خبری که حتی از خطر حذف تیم ملی زنان ایران از جام ملت‌ها سخن گفت و فضای رسانه‌ای را ملتهب کرد.
پیگیری «ایران ورزشی» اما نشان داد این ادعاها فاقد پشتوانه رسمی و حقوقی است. فاطمه بوداغی، سرپرست و مدیر تیم ملی زنان ایران، در گفت‌وگو با ما تصریح کرد: «تمام مراحل مربوط به صدور ویزا  از پیش به‌درستی انجام شده و حتی براساس درخواست سفارت استرالیا، شناسنامه بچه‌ها هم ترجمه و برای آنها ارسال شده است. هر آنچه وظیفه فدراسیون فوتبال ایران بوده، به‌طور کامل انجام گرفته است و خطری بابت عدم صدور ویزا وجود ندارد و ادامه روند برعهده کشور میزبان است.»
به این توضیحات باید افزود، هرکس ذره‌ای سواد تحلیل قوانین بین‌المللی فوتبال را داشته باشد می‌داند که کنفدراسیون فوتبال آسیا (AFC) پروتکل مشخصی برای برگزاری مسابقات دارد و براساس آن، کشور میزبان موظف است برای تمامی اعضای تیم‌های حاضر در رقابت‌ها ویزا صادر کند. این مسأله یک الزام رسمی و بین‌المللی است و استرالیا حتی در صورت تمایل نیز نمی‌تواند برخلاف این پروتکل‌ها عمل کند. به بیان دیگر، صدور ویزا برای تیم‌های شرکت‌کننده نه یک لطف سیاسی، بلکه یک تعهد حقوقی در چهارچوب مقررات AFC و فیفاست.
از سوی دیگر، جایگاه مدیریتی فوتبال ایران نیز مانع بروز چنین بحرانی خواهد شد. مهدی تاج به‌عنوان نایب‌رئیس کنفدراسیون فوتبال آسیا، نقش مستقیمی در ساختار تصمیم‌گیری AFC دارد و بدیهی است که اجازه نخواهد داد حقی از تیم ملی زنان ایران در این رقابت‌ها تضییع شود. حضور ایران در این مسابقات، نتیجه ماه‌ها تلاش فنی و ورزشی است و حذف احتمالی به بهانه ویزا، نه‌تنها برخلاف مقررات است بلکه ضربه‌ای به اعتبار میزبان و کنفدراسیون خواهد بود.
تجربه‌های پیشین نیز نشان داده که مسائل سیاسی الزاماً نمی‌توانند مانع حضور تیم‌های ورزشی ایران شوند. نمونه روشن آن، جام جهانی فوتبال بود که با وجود دشمنی آشکار ایالات متحده با ایران و کارشکنی‌های متعدد در نهایت ویزای اعضای کادرفنی تیم ملی صادر شد و هیچ مانعی برای حضور سرمربی ایران در مراسم قرعه‌کشی ایجاد نشد. در حالی که امریکا با آن سطح از تنش سیاسی نتوانست مانع حضور کادرفنی تیم ملی شود، بدیهی است که استرالیا نیز در چهارچوب قوانین بین‌المللی قادر به جلوگیری از حضور تیم ملی زنان ایران نخواهد بود.
با این حال، نگرانی اصلی زمانی جدی می‌شود که «سیاست بر فوتبال بچربد». تنها در چنین شرایطی است که ممکن است فضای ورزشی قربانی تصمیمات غیرورزشی شود. اما تا این لحظه، شواهد رسمی و اظهارات مسئولان تیم ملی نشان می‌دهد شایعه عدم صدور ویزا بیش از آنکه یک واقعیت باشد، ساخته و پرداخته فضاسازی رسانه‌ای است.
اکنون مهم‌ترین وظیفه رسانه‌ها، حمایت از آرامش روانی تیم ملی زنان ایران و جلوگیری از تشویش افکار عمومی است. تیمی که در آستانه یکی از مهم‌ترین رویدادهای تاریخ فوتبال زنان کشور قرار دارد، بیش از هر چیز به تمرکز، ثبات و اعتماد نیاز دارد؛ نه شایعاتی که می‌تواند مسیر موفقیت را تحت‌الشعاع قرار دهد.

جستجو
آرشیو تاریخی