صفحات
  • صفحه اول
  • مدیریت ورزش
  • منهای فوتبال
  • ورزش جهان
  • فوتبال ایران
  • پرسپولیس
  • استقلال
  • صفحه آخر
شماره هشت هزار و سی و پنج - ۰۵ بهمن ۱۴۰۴
روزنامه ایران ورزشی - شماره هشت هزار و سی و پنج - ۰۵ بهمن ۱۴۰۴ - صفحه ۲

بهترین مهاجمان لیگ در مقایسه با لیگ‌های معتبر چه آماری دارند؟

ایران، گرفتار فقر گلزن

سینا حسینی
خبرنگار


یکی از نقاط تاریک این روزهای فوتبال ایران، پرورش پیدا نکردن و رشد نیافتن مهاجمان چهارچوب‌شناس و فرصت‌طلب در آکادمی‌‌ها و باشگاه‌های لیگ برتری است که باعث شده آمار گلزنی در لیگ برتر ایران و تیم‌های ملی به‌طور معناداری افت کند. فوتبال ایران نه‌تنها در مقایسه با فوتبال روز دنیا، بلکه در مقایسه با کشورهای منطقه نیز در زمینه گلزنی دچار فقر شده و برترین گلزنان آن، آمار بسیار ضعیفی دارند و مهاجمان تیم ملی نیز که حالا آخرین سال‌های حضور خود در سطح اول فوتبال جهان را تجربه می‌کنند در لیگ‌های خارجی به میدان می‌روند. نمود وضعیت اسفناک گلزنی در فوتبال ایران را می‌توان در آمار گلزنی تیم ملی در تورنمنت العین و پایان جام ملت‌های آسیا برای تیم ملی زیر ۲۳سال ایران بدون حتی یک گل زده مشاهده کرد. در این شرایط که فوتبال ایران مهاجم شش‌دانگ تربیت نمی‌کند، شرایط و میانگین گلزنی بازیکنان خط حمله در لیگ ایران با سایر لیگ‌های معتبر جهان را بررسی کرده‌ایم.
 
تفاوت از زمین تا آسمان است
در حال حاضر و پس از گذشت ۱۷هفته از لیگ برتر ایران، امیرحسین حسین‌زاده ستاره تراکتور با ۹گل زده در صدر جدول گلزنان لیگ برتر ایران قرار گرفته است. این بدین معناست که بهترین گلزن لیگ برتر ایران، به‌طور میانگین در هر بازی ۰.۵۲ گل زده دارد و برای گلزنی برترین گلزن لیگ ایران تقریباً باید دو بازی صبر کنیم. پس از حسین‌زاده، سه بازیکن پست سر او قرار دارند که هر سه بازیکن حاضر در این فهرست، خارجی هستند. پس از این بازیکنان، احسان محروقی از فولاد با ۵گل زده قرار دارد که تا به حال به تیم ملی دعوت نشده و مهاجم تیم ملی یعنی علی علیپور ۵گله از هفته هفتم و بیش از هزار دقیقه است که پایش به گلزنی باز نشده و این موضوع به‌خوبی شرایط نامناسب گلزنی در لیگ ایران را نشان می‌دهد.
به‌طور مثال در لیگ برتر انگلیس تا پایان هفته بیست‌ودوم ، ارلینگ هالند ۲۰گل زده و با میانگین ۰.۹ گل زده در هر بازی در صدر جدول گلزنان لیگ برتر انگلیس قرار گرفته است و ایگور تیاگو نفر دوم این فهرست نیز با ۱۶گل زده، میانگین بهتری نسبت به گلزن اول لیگ ایران دارد. در لالیگا کیلیان امباپه با ۱۹گل در ۱۹بازی میانگین فوق‌العاده یک گل در هر مسابقه را به ثبت رسانده و ودات موریکی، فران تورس و رابرت لواندوفسکی نیز به‌عنوان نفرات بعدی این فهرست، میانگین گلزنی بسیار بهتری نسبت به بهترین گلزنان لیگ ایران دارند. در سری‌آ ایتالیا لائوتارو مارتینز در ۲۲بازی ۱۳گل زده و در این لیگ شرایط تا حدی به لیگ برتر کشورمان نزدیک است. در بوندس‌لیگا اما ۲۱گل زده هری کین در ۱۸بازی و ۱۰گل زده دنیس اونداف در ۱۴بازی، تفاوت معناداری با آمار گلزنی مهاجمان در فوتبال ایران دارد.
 
تفاوت معنادار با لیگ‌های برتر آسیا 
شرایط برترین گلزنان لیگ ایران نه‌تنها با لیگ‌های معتبر اروپایی، بلکه با لیگ‌های قابل اعتنا و معتبر در فوتبال آسیا و حاشیه خلیج فارس نیز تفاوتی معنادار دارد. به‌طور مثال در لیگ عربستان که ۱۶هفته از آن سپری شده و یک هفته کمتر از لیگ ایران در آن بازی‌ها انجام شده است، 7بازیکن در ۱۶بازی از مرز ۱۰گل عبور کرده‌اند و ۱۱بازیکن توانسته‌اند ۹ گل یا بیشتر به ثمر برسانند. بهترین گلزن لیگ امارات یعنی کوجو لابا از العین در ۱۳بازی ۱۵گل به ثمر رسانده و پس از آن عمر خریبین با ۱۱گل زده قرار دارد. در لیگ ستارگان قطر نیز پس از گذشت ۱۳هفته روجر گدش مهاجم تیم الریان قطر ۱۵گل به‌ثمر رسانده است و پس از آن ژوائو پدرو با ۱۰گل نفر دوم فهرست گلزنان محسوب می‌شود.
 اوضاع لژیونرها تعریفی ندارد
علاوه بر این موضوع که لیگ برتر ایران دچار فقر مهاجم گلزن شده، مهاجمان لژیونر فوتبال ایران نیز شرایط قابل قبولی ندارند. شهریار مغانلو با سابقه آقای گلی در لیگ برتر، در لیگ امارات تنها ۴بار گلزنی  کرده است. 
دنیس اکرت که احتمال حضور او در اردوی بعدی تیم ملی ایران وجود دارد، توانسته تا اینجای فصل برای استانداردلیژ تنها ۲بار گلزنی کند و اللهیار صیادمنش نیز در تیم وسترلوی بلژیک طی ۱۷بازی این فصل تنها سه بار موفق به باز کردن دروازه حریفان شده است. تنها مهدی طارمی با نمایش‌های نسبتاً خوب در المپیاکوس مهاجمی موفق در خارج از کشور بوده و ‌مصدومیت طولانی‌مدت سردار آزمون نیز مزید بر علت شده تا خبر زیادی از گلزنی بازیکنان ایرانی در لیگ‌های خارج از کشور نشنویم. 
بی‌تردید این شرایط در فوتبال ایران، حاصل چندین سال فقدان برنامه‌ریزی و آموزش در کنار تفکرات محتاطانه مربیان است که نتیجه‌گرایی را به رشد شرایط فوتبال کشور ترجیح داده‌اند و حالا این وضعیت می‌تواند خیلی زود و در همین جام جهانی، گریبانگیر تیم ملی کشورمان نیز بشود.

جستجو
آرشیو تاریخی