صفحات
  • صفحه اول
  • مدیریت ورزش
  • منهای فوتبال
  • ورزش جهان
  • فوتبال ایران
  • پرسپولیس
  • استقلال
  • صفحه آخر
شماره هفت هزار و نهصد و نود و دو - ۱۲ آذر ۱۴۰۴
روزنامه ایران ورزشی - شماره هفت هزار و نهصد و نود و دو - ۱۲ آذر ۱۴۰۴ - صفحه ۲

‌تصمیم‌گیری دقیق برای هر کرنر

تغییر قوانین VAR در جام جهانی

برد بین‌المللی فوتبال در آستانه تصمیمی قرار گرفته که می‌تواند یکی از بحث‌برانگیزترین تغییرات داوری سال‌های اخیر را رقم بزند؛ تغییری که در صورت تصویب، به فیفا اجازه می‌دهد دامنه استفاده از VAR را در جام جهانی پیش‌ِ رو به صحنه‌های منجر به ضربه کرنر نیز گسترش دهد. موضوعی که همین حالا هم مخالفت‌های جدی را در فوتبال اروپا و حتی میان متخصصان داوری برانگیخته است، چرا که بزرگترین نگرانی، افزایش اتلاف وقت و توقف‌های مکرر بازی است. رسانه‌های انگلیسی خبر دادند IFAB در حال بررسی اصلاح فرآیندی است که بر اساس آن تورنمنت‌ها بتوانند آزادی عمل بیشتری برای استفاده آزمایشی از قوانین داشته باشند. این یعنی فیفا، برخلاف گذشته که تغییرات ابتدا در مسابقات پایه یا رقابت‌های کم‌اهمیت‌تر امتحان می‌شد، ممکن است مستقیماً در بزرگترین تورنمنت فوتبال جهان نوآوری‌های داوری را اجرا کند.
بر اساس این طرح، VAR می‌تواند علاوه بر گل‌ها، خطاها و آفساید، در صحنه‌هایی که منجر به کرنر می‌شود نیز وارد عمل شود؛ از جمله تشخیص عبور کامل توپ از خط انتهایی زمین یا تعیین اینکه آخرین تماس با توپ از کدام بازیکن بوده است. همین موضوع بسیاری از قدیمی‌ها را یاد صحنه معروف گل مردود فرناندو مورینتس مقابل کره‌جنوبی در جام جهانی 2002 انداخته؛ گلی که سال‌هاست به‌عنوان یکی از نمونه‌های کلاسیک نبود تکنولوژی در تصمیم‌گیری داور مطرح می‌شود. 
اهمیت بازی‌های جام جهانی و حساسیت هر کرنر، هر اوت و هر تماس در این سطح، باعث شده مدیران فیفا به این نتیجه برسند که گسترش نظارت VAR می‌تواند مانع از بروز اعتراضات گسترده و اشتباهات تعیین‌کننده شود. در طرح جدید، حتی امکان بررسی صحنه‌های منجر به کارت زرد دوم یا موقعیت‌های آفساید پیش از کرنر نیز مطرح شده؛ سناریوهایی که تاکنون خارج از دایره دخالت VAR بوده‌اند. مخالفان معتقدند فوتبال همین حالا نیز با تأخیرهای طولانی و روندهای پیچیده VAR دست‌وپنجه نرم می‌کند و اضافه کردن صحنه‌های جدید، ریتم بازی را بیش از پیش تحت تأثیر قرار خواهد داد. آنان هشدار می‌دهند که داور در بسیاری از مسابقات، پیش از هر تصمیم باید منتظر نظر اتاق VAR باشد و اگر این چرخه گسترش یابد، تماشاگران دوباره با همان مشکل همیشگی توقف‌های طولانی مواجه خواهند شد.
طبق روال هر سال، نشست عمومی IFAB ماه مارس برگزار می‌شود و در آن زمان تکلیف این پیشنهاد روشن خواهد شد. در صورت تصویب، از تابستان آینده تورنمنت‌های مختلف قادر خواهند بود این تغییرات را به‌صورت آزمایشی به کار بگیرند؛ تغییری که اگر نتیجه‌بخش باشد، شاید بنیان سیستم داوری مدرن را برای سال‌های آینده دستخوش تحول کند.
جستجو
آرشیو تاریخی