طارمیها و قایدیهای جدید بوشهر بزودی میرسند
پاشازاده: کاش وزیر ورزش رئیس فدراسیون را انتخاب می کرد
رضا حمیدی
خبرنگار
مهدی پاشازاده، پیشکسوت باشگاه استقلال که اکنون در شاهین بوشهر مشغول به فعالیت است، روزهای خوشی را در فوتبال بوشهر سپری میکند. گرچه کار در لیگ دو سختیها و دشواریهای خاص خود را دارد اما پاشازاده از همنوایی با بازیکنان بوشهری لذت میبرد. ماجرای حضور او در تیم شاهین و فعالیت در کنار استعدادهای فوتبال در بوشهر و همچنین ماجرای انتخاب رئیس فدراسیون فوتبال سبب شد تا دوباره به گفتوگو با یکی از چهرههای مهم تاریخ فوتبال ایران بنشینیم.
زندگی در کنار بازیکنان بوشهری لذتبخش است؟
چند هفتهای هست که به شاهین رفتهام. شاهین در لیگ دو حضور دارد ومن ریسک کردم اما این ریسک را دوست دارم و به کار با این جوانهای بااستعداد علاقه دارم. بوشهر پر از استعداد است، قبلاً هم سابقه کار در همین شاهین را داشتم. محمد محبی که الان برای خودش فوتبالیست بزرگی شده را من برای اولین بار بازی دادم. بوشهر به طور کلی بازیکنان بسیاری دارد که اگر به آنها توجه شود در آینده حرفهای زیادی برای گفتن خواهند داشت.
یعنی میشود درآینده طارمیها، قایدیها و محبیهای جدیدی را در فوتبال ایران مشاهده کنیم.
در تیم خودم 4 یا 5 بازیکن دارم که خیلی عالی هستند. شک ندارم این بازیکنان در آینده تبدیل به همین اسامی که شما گفتید خواهند شد و در فوتبال ایران بزرگی خواهند کرد. تنها مشکل فوتبالیستهای بوشهری این است که باید تفکر خودشان را عوض کنند، باید حرفهای باشند. نباید طوری فکر کنند که انگار فوتبال برای سرگرمی است. نه! حال و هوای فوتبال عوض شده و باید طرز فکرها تغییر کند. به اعتقاد من اگر به بازیکنان بوشهری بها دهیم حرفهای زیادی برای گفتن خواهند داشت. البته این موضوع برای اکثر مناطق ایران صدق میکند. شما مگر میتوانی از کنار استعدادهای بیکرانی که در فوتبال تهران حضور دارند به سادگی بگذری یا استعدادهای خوزستان و مازندران و گیلان را نادیده بگیری؟ مگر میتوانی به سادگی از کنار بازیکنان بزرگی که از فوتبال مشهد به سطح اول فوتبال ایران معرفی شدند، عبورکنی؟ تبریزیها و خیلیهای دیگر در جایجای این کشور نیاز به حمایت و توجه دارند و باید برای آنها بستر رشد فراهم شود.
صحبتهای شما خیلی بنیادین است و نیاز دارد متولیان فوتبال ایران عمیقاً به آن توجه کنند. الان که انتخابات فدراسیون فوتبال نزدیک است باید بیشتر مطالبهگری شود تا کاندیدا به موضوع استعدادیابی توجه بیشتری کنند.
من اعتقاد دارم باید برای این جوانها برنامه داشت و به آنها باید اعتماد شود. خودم در دوران مربیگری همیشه این اعتقاد را داشته و به جوانها بها دادهام و هیچگاه نترسیدم که بازیکنی را از رده جوانان بالا بیاورم و در رده بزرگسالان بازی دهم. مسئولان ما هم باید دل و جرأت بها دادن به جوانها را داشته باشند. به نظر من هرکسی متولی این فوتبال میشود باید برای استعدادهای این کشور برنامهریزی کند و نباید آنها را به حال خودش رها کند.
به نظر شما رئیس آینده فوتبال ایران میتوان به مسائل استعدادیابی و پرورش بازیکنان و توسعه آکادمیهای فوتبال کمک کند؟
اجازه بدهید جواب این سؤال را طور دیگری بدهم. زمانی از من درباره سرمربی استقلال سؤال شد و من درجواب گفتم به جای اینکه بخواهید این اندازه هزینه جذب سرمربی خارجی کنید پول آن را به آکادمی اختصاص دهید تا چهار سال بعد بازیکنان بزرگی داشته باشید. ما سرشار از استعداد هستیم و اگر این نگاه وجود داشته باشد آینده یک باشگاه تأمین خواهد شد اما توجه آنچنانی به این حرف نمیشود و انگار مدیران میترسند پول خرج ردههای پایه کنند. الان در اروپا دارند همین راه را میروند و اگر ما از این راه غافل شویم دچار لطمه وضرر قابل توجهی میشویم.
روزهای شلوغی مقابل در فدراسیون فوتبال درحال سپری شدن است. انتظار شما از رئیس آینده چیست؟ به طور مشخص میتوانید علاوه بر موضوعی که درباره توجه به بازیکنان پایه و توسعه فوتبال به آن اشاره کردید، موضوع جدیدی را طرح کنید؟
خیلی سؤالات هست که باید از رئیس فدراسیون پرسید و یا مطالبهگری کرد. الان در فوتبال ایران هر هفته شاهد اعمال جرایم زیادی علیه بازیکنان و مربیان هستیم. سؤال من این است که پول این جرایم کجا خرج میشود؟ چرا هزینه توسعه فوتبال نمیشود؟ این سؤالات کلیدی است که مسئولان در فدراسیون فوتبال باید به آن پاسخ دهند. البته درحال حاضر بیش از آنکه نگاهها به سمت رئیس آینده فدراسیون فوتبال باشد، نگاهها به سمت افرادی است که میخواهند رئیس را انتخاب کنند.
ببینید درکشورهایی مثل ایران رأیگیری اینچنینی برای انتخاب رئیس فدراسیون فوتبال جواب نمیدهد. شاید تعجب کنید از حرف من اما میخواهم به این موضوع اشاره کنم که در کشور ایران بهتر است که یک نفر رئیس فدراسیون فوتبال را انتخاب کند و رئیس جدید به آن یک نفر هم پاسخگو باشد. قبلاً وزیر ورزش رئیس فدراسیون فوتبال را انتخاب میکرد و ای کاش الان هم وزیر ورزش چنین اختیاری داشت تا رئیس فدراسیون فوتبال را انتخاب میکرد. هنوز هم باور دارم که اگر وزیر ورزش و جوانان رئیس جدید فدراسیون فوتبال را انتخاب کند برای آینده فوتبال ماخیلی بهتر است البته قانون دیگر اجازه نمیدهد اما برای گفتن این حرف استدلال دارم و سخت بر این باورم که در کشور ما انتخابهای دستهجمعی جواب نمیدهد و کار را پیچیده میکند. نمیخواهم بحث را سیاسی کنم اما فضای کشورهایی مانند ایران اینطوری است که انتخابهای گروهی چندان جواب نمیدهد. شما نگاه کنید درکشورهایی مثل عربستان یا امارات که فضای کشورشان مثل ایران است وقتی یک نفر تصمیم میگیرد چه دستاوردهایی به همراه دارد. به هرحال این یک ایده و نظر است و اینطور نیست که من بگویم حرفی که من الان دارم به شما میزنم درست است.
در واقع این استدلال را دارید که وقتی گروهی درباره یک پست مهم تصمیم میگیرند، کار خوب از آب درنمیآید و بهتر است یک نفر تصمیمگیرنده باشد.
همینطور است، نظر من دقیقاً همین است. به هرحال امیدوارم افرادی که قرار است رئیس فدراسیون فوتبال انتخاب کنند همه جوانب را در نظر بگیرند.
به کدامیک از کاندیدا بیشتر تمایل دارید؟
بببیند من اگر الان حرفی بزنم ممکن است برای من بد شود. بنابراین کلی میگویم. قانونگذار فوتبال باید خودش فوتبالی باشد. الان یک سؤال دارم، از میان اعضای هیأت رئیسه فدراسیون فوتبال چند نفر فوتبالی هستند؟ چند نفر در فوتبال کتک خوردند، ناداوری دیدند، مصدوم شدند و اتفاقات تلخ و شیرین در فوتبال را تجربه کردهاند؟ وقتی با فضای کلی این حرفه آشنایی ندارند تصمیماتشان دشوار میشود وخوب از آب درنمیآید. حرف من این است که فوتبالیها برای فوتبال تصمیم بگیرند، اینطور خیلی بهتر است اما در هرحال به هر یک از کاندیداها که در نهایت رئیس شود احترام میگذارم و امیدارم بتواند برای این فوتبال برنامههای تازه را به اجرا بگذارد وفوتبال را از میان انبوهی از مشکلات خارج کند.
مشکلات که بسیار است.
شما نگاه کنید الان ما در بخش زیرساخت چقدر نقص داریم. مشکلات ورزشگاه آزادی هنوز برطرف نشده است، کلی کار نکرده داریم. فوتبال نیاز به مدیر نوگرا دارد که برنامه جدید را پیاده کند. نباید از اینکه ورزشگاه آزادی بازسازی شده و چهار تا صندلی در آن کار گذاشته شده غره شویم. ما نیاز به تعداد بیشتری از این دست ورزشگاهها داریم که امیدوارم رئیس جدید با کمک دیگر دستگاهها موضوع سختافزار را جدی بگیرد. به هرحال رئیس جدید در مقابل بازیکنان، مربیان، باشگاهها، هواداران مسئول است و باید تمام مقدمات سختافزاری را فراهم کند.