صدا و سیما دیگر نمیتواند از زیر بار مسئولیت شانه خالی کند
عابدینی: حق پخش تلویزیونی تنها متعلق به فوتبال نیست
محمد محمدی سدهی
روزنامه نگار
در روزهای اخیر صحبتهای زیادی در خصوص پرداخت حق پخش فوتبال توسط سازمان صدا و سیما مطرح شد.
در این بین روز یکشنبه در مرکز ملی فوتبال نشستی با موضوع حق پخش تلویزیونی برگزار شد که در این نشست مسئولان فدراسیون فوتبال و وزارت ورزش حضور داشتند.
در این بین از خروجی این جلسه اخبار امیدوارکنندهای در خصوص حل موضوع حق پخش منتشر میشود که این موضوع میتواند مشکلات فوتبال را تا حد زیادی برطرف کند.
امیر عابدینی، مدیرعامل اسبق پرسپولیس که یکی از حاضرین در این نشست بود به «ایران ورزشی» میگوید: «مهمترین موضوع در بحث حق پخش این است که حق پخش به قانون تبدیل شده است و دیگر صدا و سیما نمیتواند حق پخش را پرداخت نکند چرا که در هفتمین قانون توسعه پنج ساله کشور، یک ماده حقوقی وجود دارد که بحث حق پخش تلویزیونی در آن دیده شده است.»
او در خصوص الزامات ایافسی برای پرداخت حق پخش میافزاید: «الزامی بالاتر از ایافسی وجود دارد چرا که مجلس شورای اسلامی این ماده قانونی را تصویب کرده است. همانطور که گفتم، اینبار مسأله حق پخش به گونه دیگری است و این موضوع قانونی است و صدا و سیما ملزم است تا این حق فوتبال را پرداخت کند. وقتی فیفا و ایافسی موضوع را متوجه شوند، دیگر مانعی برای صدور مجوز حرفهای تیمهای ایرانی وجود نخواهد داشت و این خطر برطرف خواهد شد.»
مدیرعامل اسبق پرسپولیس در خصوص اعداد و ارقامی که در خصوص حق پخش منتشر میشود، بیان میکند: «اعداد و ارقام منتشر شده هیچ مبنای قانونی ندارد و کارشناسان باید رقم مورد نظر را مشخص کنند. کارشناسان برای تشخیص عدد و رقم حق پخش مسائل مختلفی همچون میزان محبوبیت ورزش مورد نظر و... را در نظر میگیرند و براساس آن مبلغ مشخصی اعلام میشود.
بعد از آن فدراسیون فوتبال و وزارت ورزش با صدا و سیما وارد بحث میشود و رقم را مشخص میکند. این موضوع در نهایت منجر به انعقاد قرارداد بین فدراسیون فوتبال و صدا و سیما خواهد شد.»
عابدینی با اشاره به این موضوع که حقپخش سالیان سال است که موضوع مورد بحث ورزش و صدا و سیما بوده، میگوید: «دیگر نه ورزش درخواستی خواهد داشت و نه صدا و سیما میتواند از پرداخت حق پخش طفره برود. دیدگاه فدراسیون فوتبال این است که با صدا و سیما تعامل کند. در مواردی که اختلاف پیش میآید، طبق قانون معاونت حقوقی رئیسجمهور به مسأله رسیدگی میکند. اگر به هر دلیلی معاونت حقوقی نتوانست اختلاف در مورد حق پخش را برطرف کند، آن وقت شخص رئیسجمهور مرجع رسیدگی به حل اختلاف خواهد بود.»
مدیرعامل اسبق باشگاه پرسپولیس با اشاره به این موضوع که وزارت ورزش مدافع تمامیت ورزش است، میافزاید: «وزارت ورزش میگوید درآمدهایی که به دست میآید، باید در بخش ورزش همگانی و عمومی هزینه شود. علاوه بر این آنها اعتقاد دارند که حق پخش تنها مختص فوتبال نیست و رشتههای دیگر هم باید از حق پخش بهره ببرند تا بتوانند از این طریق هزینههای خود را تأمین کنند.»
اخبار امیدوارکننده در خصوص حق پخش تلویزیونی
روز یکشنبه جلسهای بین مسئولان فدراسیون فوتبال و وزارت ورزش برگزار و در پایان اعلام شد که لایحه حق پخش تلویزیونی به مجلس شورای اسلامی کمتر از دو هفته دیگر ارسال میشود. بر همین اساس احمد دنیامالی، وزیر ورزش و جوانان در پایان جلسه هیأت دولت، با پیمان جبلی، رئیس صداوسیما دیدار کرد. این در شرایطی است که انتشار تصویر صحبتهای این دو با یکدیگر از سوی وزارت ورزش و جوانان، این امید را به وجود آورده که مذاکرات آنها برای موضوع حق پخش احتمالاً مثبت بوده و شاید در آینده منجر به نتایج موردنظر برای اعطای این درآمد شود. نکته مهم اینکه بر اساس آخرین گمانهزنیها در مورد پرونده مجوز حرفهای، دریافت حق پخش تلویزیونی از جمله الزامات ایافسی برای باشگاههاست و آنها بدون این موضوع نمیتوانند کار خود را پیش ببرند.