ورزش ایران در 1403
ورژن کیومرث هاشمی
آرش عبدی
روزنامهنگار
دوم مرداد امسال بود که حمید سجادی به دلیل صدمات ناشی از سانحه هلیکوپتر از سمت خود به عنوان وزیر ورزش و جوانان کنارهگیری کرد. با استعفای سجادی، کیومرث هاشمی به عنوان سرپرست وزارت ورزش و جوانان منصوب شد و پس از حدود 70 روز وی با رأی اعتماد مجلس و با اخذ 166 رأی موافق، 57 رأی مخالف و 12 رأی ممتنع به عنوان وزیر ورزش و جوانان انتخاب شد. از همان روز نخست که هاشمی سکان وزارت ورزش را در دست گرفت وی تلاش کرد برخلاف همتایان سابق خود، پروژههای کلانی را کلید بزند؛ پروژهها و طرحهایی که برای تغییرات عمده در ورزش کشور کلید خورد. طرح پیشرفت ورزش کشور، پروژه ساخت مجموعه ورزشی تهران، اساسنامههای مستقل برای فدراسیونها و طرح آمایش سرزمینی از جمله این پروژههاست. قطعاً از سال آینده همه آنها کلید خواهد خورد؛ هر چند برخی از آنها همچون ساخت مجموعه ورزشی تهران احداث نخواهد شد. در ادامه به هر کدام از طرحهای کلان ورزش کشور که به آنها اشاره شد نگاه اجمالی شده است.
عدالتمحوری
با آمایــــــش سرزمینــی
در تعریف آمایش سرزمینی آمده آمایش سرزمینی یک فرآیند علمی است که با هدف بهینهسازی استفاده از منابع طبیعی و انسانی، توسعه پایدار و بهبود کیفیت زندگی، فضای جغرافیایی را برنامهریزی، طراحی و مدیریت میکند. آمایش سرزمینی میتواند در سطوح مختلف مقیاسی از محلی تا بینالمللی انجام شود و در زمینههای مختلفی مانند کشاورزی، صنعت، شهرسازی، گردشگری، حفاظت از محیط زیست، میراث فرهنگی و ورزش کاربرد داشته باشد. در خصوص نقش آمایش سرزمینی در ورزش هم باید گفت چنین آمایشی از یک سو به نیازهای ورزش کشور پاسخ میدهد و از سوی دیگر به توزیع عادلانه بودجه توجه میکند. آمایش سرزمینی در ورزش با توجه به تغییرات محیطی و اجتماعی، برنامهها و طرحهای کلان ورزشی را بازنگری و بهروزرسانی میکند. این فرآیند خلاقانه و نوآورانه با ارائه راهکارهای جدید و مناسب، به بهبود شرایط ورزش کشور و افزایش کارایی آن میانجامد و در نهایت به موفقیت در میادین بینالمللی همچون مسابقات آسیایی و جهانی و المپیک میانجامد. یکی از مهمترین برنامههایی که از زمان حضور کیومرث هاشمی در وزارت ورزش جزو اولویتهای این وزارتخانه قرار گرفت همین آمایش سرزمینی ورزش است. این موضوع آنقدر اهمیت دارد که حتی رئیس جمهور هم آن را مورد تأکید قرار داد و وزارت ورزش و جوانان را مکلف کرد نسبت به جمعآوری اطلاعات و تدوین این سند اقدام کند. میتوان امیدوار بود وزارت ورزش با اجرای آمایش سرزمینی باعث ایجاد یک رنسانس در ورزش کشور شود و آن وقت است که ثمرات آن را میتوان در همه ابعاد ورزش کشور مشاهده کرد. چنین اقداماتی را باید به فال نیک گرفت و انتظار میرود همه اهالی ورزش در جهت هر چه بهتر انجام شدن آمایش سرزمینی گام بردارند. در سال آینده میتوان این طرح را در بودجهبندی ورزش استانها و در پروژههایی همچون ورزشگاهها و سالنهای ورزشی مشاهده کرد.
برنامهای ملی
برای پیشرفت ورزش کشور
پیشرفت ورزش کشور در گرو همافزایی همه دستگاههای دخیل در ورزش کشور است. این اتفاق در قالب یک برنامه ملی آغاز شده است و طبق گفتههای کیومرث هاشمی، در برنامه ملی علم پیشرفت ورزش که کلیات آن در شورای عالی ورزش کشور با حضور رئیس جمهور به تصویب رسید، وزارت ورزش به دنبال این است که نقشه راهی را برای بخش ورزش و تربیت بدنی کشور ترسیم کند. هاشمی گفت: نقشه راه این را به ما میگوید که در ورزش و تربیت بدنی کشور، هر دستگاهی در راستای شرح وظایف خود، اختیارات و وظایفی دارد. ما در جلساتی که برگزار میکنیم، مشخص خواهیم کرد هر فردی در راستای کاری خودش باید چه اقداماتی انجام دهد. در برنامه ملی پیشرفت ورزش، به ورزش پایه توجه شده است. یعنی از زمانی که کودک متولد میشود، در یک دوره ۶ ساله، حرکات بنیادی که در تربیت بدنی تدریس میشوند، به آنها آموزش داده میشود. این پروسه در مدارس و تا ۱۸ سالگی ادامه خواهد داشت. ما در این طرح دنبال این هستیم که ورزشکار اگر استعداد قهرمانی داشته باشد، تحویل تیمهای ملی شود و اگر به دنبال سلامتی باشد، با ترویج فرهنگ ورزش این مهم را دنبال خواهیم کرد.
مجموعه ورزشی تهران زیرساختی برای چالش میزبانیها
برای سالهای طولانی، بار میزبانی از مسابقات مختلف بخصوص رقابتهای بینالمللی روی دوش ورزشگاه قدیمی و فرسوده آزادی سنگینی میکرد. هر چند چندین ورزشگاه استاندارد در نقاط مختلف کشور ساخته شد اما نیاز اصلی ورزش، کشور داشتن یک مجموعه ورزشی بود که از یک طرف بتواند میزبانی رقابتهای بینالمللی را بر عهده بگیرد و از طرفی به پایلوت ورزش کشور تبدیل شود. کلید این کار را رئیس جمهور زد و در ادامه وزیر ورزش و جوانان موظف شد ساخت این ورزشگاه وارد فاز اجرایی شود. قرار است استادیوم فوتبال این مجموعه ورزشی گنجایشی 120 هزار نفره داشته باشد. هفدهم آبان بود که شنگانگ مدیرعامل شرکت IPPR به همراه دیگر مدیران ارشد این شرکت چینی با حضور در مجموعه شهر آفتاب، از زمین در نظرگرفتهشده برای احداث مجموعه ورزشی-فرهنگی بینالمللی در پایتخت بازدید کردند. در این بازدید که مهیار عسگریان، مدیرعامل وقت شرکت توسعه و نگهداری اماکن ورزشی نیز در آن حضور داشت، مدیر شهر آفتاب توضیحات فنی لازم درباره این زمین ٣٧٠ هکتاری و مرزهای جغرافیایی این زمین را به مدیرعامل شرکت مشاور در طراحی و ساخت مجموعه ورزشی تهران ارائه کرد. مدیران این شرکت نیز با بررسی و تهیه عکسهای مورد نظر مقدماتی، اطلاعات اولیه را برای تیم فنی شرکت مذکور ارسال کردند. با توجه به برنامهریزیهای صورت گرفته به نظر میرسد ساخت این مجموعه ورزشی از سال آینده آغاز خواهد شد.
اساسنامه مستقل فدراسیونها، نیاز ورزش کشور
سالها بود که فدراسیونهای ورزشی با یک اساسنامه واحد اداره میشدند و این در حالیست که هر فدراسیون، شرایط خاص خودش را دارد و اداره فدراسیونها با یک اساسنامه واحد امکانپذیر نبود. با این حال به جهت اینکه فدراسیونها موظف بودند این اساسنامه را ملاک عمل خود قرار دهند تبعات بینالمللی زیادی برای آنها به دنبال داشت. فدراسیونهای جهانی بارها چندین فدراسیون ایران را به جهت برخی مواد اساسنامه مواخذه قرار دادند و حتی تهدید به تعلیق هم کردند. همه این اتفاقات باعث شد کیومرث هاشمی که به جهت سالها حضور در کمیته ملی المپیک با چالشهای فدراسیونها در بحث بینالمللی آشنایی داشت تصمیم گرفت یک بار برای همیشه معضل اساسنامه فدراسیونها را حل کند.
به احتمال فراوان این موضوع تا پایان سال آینده به سرانجام خواهد رسید؛ هر چند باید دید اساسنامه مستقل فدراسیونها باید همچون اساسنامه پیشین، تأییدیه نهادهای داخلی کشور همچون هیأت وزیران و مجلس شورای اسلامی و شورای نگهبان را کسب کند یا خیر.