صفحات
  • صفحه اول
  • مدیریت فوتبال
  • زیر چاپ
  • فوتبال ایران
  • ورزش جهان
  • منهای فوتبال
  • استقلال
  • جام ملت های آسیا
  • پرسپولیس
  • صفحه آخر
شماره هفت هزار و پانصد و پانزده - ۱۷ بهمن ۱۴۰۲
روزنامه ایران ورزشی - شماره هفت هزار و پانصد و پانزده - ۱۷ بهمن ۱۴۰۲ - صفحه ۳

بزرگترین فرصت زندگی مربی اسپانیایی

شانس پشت در خانه مارکز!

سعید آقایی
روزنامه نگار

همیشه برای پرش نیازمند یک فرصت و یک موقعیت باید بود. فرصتی که شاید تنها یک بار نصیب آدمی شود و باید از آن به نحو احسن استفاده کرد. یک مثل قدیمی می‌گوید که شانس تنها یک بار در خانه آدم را می‌زند. اگر در باز کردیم و شانس را در آغوش گرفتیم، برد بزرگی نصیب ما می‌شود که زندگی ما را زیر و رو می‌کند. این همان اتفاقی است که برای تیتن مارکز سرمربی اسپانیایی قطر افتاده. مربی‌ای که در ابتدای دهه هفتم زندگی‌اش ناگهان شانس در خانه‌اش را زده و او را در یک ویترین و یک آزمون بزرگ قرار داده.
برای کشوری که همیشه عادت داشته از مربیان بزرگ و نامدار روی نیمکت خود استفاده کند، حضور تیتن مارکز یک خرق عادت است. مردی که شبانه و در بزنگاه جام ملت‌های آسیا ناگهان شانس در خانه‌اش را زد تا بزرگترین تورنمنت و مهم‌ترین فرصت زندگی‌اش را تجربه کند. عنابی‌ها بعد از جام جهانی 2022 و ناکامی با فیلیکس سانچس در یک تصمیم عجیب مربی بنیادگرای اسپانیایی را کنار گذاشتند و با کارلوس کی‌روش قرارداد امضا کرده‌اند. مربی بازنده‌ای که در پیرانه سری دهه هفتم زندگی‌اش بدل به یک بازنده مطلق شده و در چند سال اخیر هر کجا پا گذاشته، تنها ناکامی درو کرده. کی‌روش بعد از قریب به دو دهه حضور در ایران و نرسیدن به هیچ موفقیتی، در سه سال مانده به جام جهانی دنیا را دور زد و از جنوبی‌ترین نقطه آمریکای جنوبی از کلمبیا تا شاخ آفریقا و در کنار اهرام ثلاثه ناکام بود و در نهایت با تصمیم عجیبی نیمکت تیم ملی ایران در جام جهانی به او هبه شد تا باز هم ناکام باشد.
در حالی که بعد از نتیجه شرم‌آور جام جهانی به نظر می‌رسید که کی‌‌روش به دوران بازنشستگی رسیده، ناگهان قطری‌ها فرش قرمز را زیر پای او پهن کردند تا روی نیمکت عنابی بنشیند اما ماه عسل پیرمرد پرتغالی در دوحه خیلی زود به پایان رسید. شکست‌های پی‌درپی و متوالی و تصمیمات عجیب و غریب خیلی زود آتش انتقادات رسانه‌ها را شعله‌ور کرد و در نهایت شکست 4 گله برابر ایران در فینال جام چهارجانبه اردن آخرین میخ را بر تابوت کی‌روش کوبید تا فدراسیون فوتبال قطر خیلی زود و هنوز به چند ماه نرسیده از استخدام این مربی بازنده پشیمان شده و با او قطع همکاری کند.
در فاصله چند هفته مانده به جام ملت‌های آسیا فرصتی برای جذب یک مربی بزرگ و نامدار نبود. قطری‌ها عاقلانه تصمیم گرفتند که نیمکت تیم را به یک مربی آشنا بسپارند، هر چند که نام بزرگ و رزومه چندان مهمی نداشته باشد.
تیتن مارکز با همین دکترین ناگهان سرمربی قطر شد. مردی که قریب به 5 سال در لیگ قطر روی نیمکت الوکره نشسته و نتایج خوبی گرفته و با اتمسفر فوتبال قطر و بازیکنانش کاملاً آشنا بود. از سوی دیگر تیتن مارکز از مکتب فوتبال اسپانیا آمده، جایی که مهم‌ترین مربی سال‌های اخیر قطری‌ها آمده و بزرگترین موفقیت تاریخ قطر را رقم زده. فیلیکس سانچس که فوتبال قطر را کاملاً متحول کرد و حالا مارکز با همان مؤلفه‌های آشنای فوتبال قطری می‌تواند همان مسیر را پس از یک وقفه کوتاه‌مدت ادامه دهد.
مارکز اما هیچ رزومه دندان‌گیری ندارد و همین بزرگترین ضعف اوست. برای کشوری که عادت کرده نام‌های بزرگ روی نیمکت داشته باشد، مارکز یک انتخاب سهل و ممتنع است که البته با استقبال افکار عمومی و رسانه‌ها همراه نشده. مارکز پیش از الوکره تنها در لیگ‌های پایین اسپانیا و در تیم‌های گمنام مربیگری کرده؛ اسپانیول تنها تجربه جدی و مهم او در مربیگری است و در ادامه بعد از ناکامی در تیم دوم شهر بارسلونا، به بلژیک رفته و در یوپن و سنت تروییدن؛ تیم‌های درجه 2 بلژیک مربیگری کرده.
با این رزومه لاغر بدیهی است که در قطر کسی از انتخاب مارکز راضی نباشد اما او حالا قطر ناامید و از هم پاشیده را به نیمه نهایی رسانده و در یکقدمی فینال است.
مهم‌ترین کاری که مارکز در قطر انجام داده، احیای اعتماد به نفس و روحیه خودباوری در عنابی‌هاست. آنجا که تیمش در نیمه نهایی برابر ازبکستان با وجود از دست دادن 2 ضربه پنالتی باز هم ناامید نشد و به بازی برگشت و ازبکستان را شکست داد. از سوی دیگر از منظر تاکتیکی او تمامی انگاره‌های کی‌روش را به کناری نهاده و کوشیده همان مسیر سانچس را با تغییراتی جزئی ادامه دهد. تیمی که با مالکیت توپ بالا در انتظار اشتباهات حریف می‌نشیند.
تیتن مارکز حالا در آستانه یک موقعیت تاریخی است؛ مردی که بزرگترین بازی زندگی‌اش را پیش رو دارد. مردی که غولی برابر ایران در نیمه نهایی پیش اوست و اگر بتواند از سد این غول بگذرد و عنابی‌ها را فینالیست کند، زندگی‌اش تغییر خواهد کرد. شانس در خانه مارکز را زده اما آیا او می‌تواند از این شانس استفاده کند؟

جستجو
آرشیو تاریخی