لشکر ۵ هزار نفری سعودی در دوحــه
مانچو دفاعی است و دروغ میگوید!
امیر اسدی- فرخ حسابی
روزنامه نگار اعزامی به قطر
در دوحه جایی نیست که صحبتی درباره تیم ملی ایران نباشد. از بازار سوق واقف و ایستگاههای مترو بگیرید تا مرکز رسانه، سالنهای کنفرانس و همچنین میکسدزون که محل اصلی بحث و تبادل نظر درباره جام ملتهای آسیا است. جمله «ایران وری گود تیم» از دهان کسی نمیافتد. از خبرنگار و عکاس تا هوادار معمولی و کارشناسان فنی. روبرتو مانچینی در تمام مصاحبههای خود وقتی با سؤالی درباره مدعیان قهرمانی جام مواجه شد، بلافاصله نام ایران را به زبان آورد. درباره ایران گفت اما تیم خودش عربستان را در زمره مدعیان قرار نداد و این یعنی امیر قلعهنویی و شاگردانش توانستهاند نام خود را آنچنان مطرح کنند که ورد زبانها باشند. برای نشان دادن قدرت ایران، کافی است سری هم به کنفرانسهای دیگر بزنیم. جایی که پائولو بنتو هم شاگردان قلعهنویی را به عنوان یک مدعی جدی و رقیبی قدرتمند معرفی کرد و مدعی شد ایران میتواند تا روز پایانی مسابقات در دوحه بماند. این نکته را بازیکنانی از امارات، عربستان، چین و مربیانی نظیر استفان تارکوویچ (قرقیزستان) و فیلیپ تروسیه (ویتنام) نیز به زبان آوردهاند. چند روز قبل با چند لیدر عربستانی مواجه شدیم که بعد از پیروزی مقابل قرقیزستان به محله سوقواقف آمده بودند تا بازار کری را راه بیندازند و برای دیگر تیمها رجز بخوانند. آنها متفقالقول این عقیده را داشتند که تیم ملی ایران به مراتب بهتر از عربستان و سایر رقبا ظاهر شده و شانس اول قهرمانی محسوب میشود. حدود یکی، دو ساعت با آنها گپ زدیم. لیدرهای اصلی الهلال بودند، همانهایی که بنرهای مختلف را در استادیوم باز میکنند، آتش در دست دارند و با دود آبی که به رنگ لباس الهلال است، نمای دیگری به ورزشگاه میدهند. عبدالله و ابراهیم صحبتهای جذابی انجام دادند. از تیم ملی عربستان و روبرتو مانچینی گفتند و به الهلال و سامی جابر رسیدند.
رنار، بست کوچ
با ابراهیم و عبدالله درباره رنار هم حرف زدیم. سرمربی سابق تیم ملی عربستان که انگار آنها خاطرات خوبی از او دارند: «رنار بهترین مربی عربستان بود. او تاکتیکهای مختلفی را به کار میگرفت. یک بازی تیمش را هجومی به زمین میفرستاد و بازی بعد در صورت نیاز به دفاع و ضدحمله رو میآورد. او کاریزمای فوقالعادهای داشت و بازیکنان هم دوستش داشتند. نمیدانم چرا او از تیم ملی عربستان رفت اما معتقدیم کارهای بزرگی انجام داد و از بازیکنان هم به بهترین شکل ممکن استفاده کرد.»
مردم مانچو را دوست ندارند!
شرایط برای مانچینی در تیم ملی عربستان طوری شده که در کنفرانسهای مطبوعاتی، حتی بعد از کسب پیروزی به او میتازند و این مربی ایتالیایی را نقد میکنند. وقتی در یکی از کنفرانسها، مانچینی نامی از عربستان در میان مدعیان قهرمانی نیاورد، یک خبرنگار در جواب او گفت: «اگر به این تیم ایمان ندارید، بهتر نبود با تیم جام جهانی ۲۰۲۲ در این تورنمنت شرکت میکردید؟» این شرایط نه تنها در ورزشگاه بلکه میان فوتبالدوستان عربستانی وجود دارد. آنها علاقهای به ادامه حضور مانچینی ندارند و فقط به خاطر تیم ملی کشورشان است که در ورزشگاه بازیکنان را تشویق میکنند.
ایران بهتر از عربستان است
عبدالله و ابراهیم که ورزشگاه محل بازی عربستان را به یک استادیوم مخوف برای حریفان تبدیل میکنند، اعتقاد دارند ایران تیم قدرتمندی است: «در مقطع کنونی و با توجه به شرایط موجود، ایران به نسبت عربستان تیم قویتری است. شما ستارههای زیادی در اختیار دارید و قدرت خط حمله ایران را هیچ تیمی در آسیا ندارد؛ بخصوص مهدی طارمی و همچنین سردار آزمون. این دو بهترین خط حمله آسیا را تشکیل میدهند اما در مقابل، عربستان با مانچینی دفاعی است و حرکت ویژه و مهمی در خط حمله انجام نمیدهد.»
مانچو دفاعی است
لیدرهای تیم ملی عربستان دلیل عدم علاقه هواداران به مانچینی را اینگونه توضیح دادند: «مانچینی یک مربی دفاعی است که در بازی کمتر دیدهایم ریسک کند. او از سه مدافع ثابت استفاده میکند. حتی مقابل عمان که یک بر صفر عقب بودیم، باز هم از مدافعان کم نکرد تا به نفرات خط میانی و حمله اضافه کند. برابر قرقیزستان هم با اینکه حریف ۹ نفره شد اما مانچینی در دقایق پایانی یک مدافع را از زمین بیرون کشید. جالب اینکه همچنان با دو هافبک دفاعی به بازی ادامه داد و تیم را هجومی نکرد. اگر اشتباه دروازهبان قرقیزستان نبود باور کنید با اختلاف یک گل آنها را میبردیم که به هیچ وجه نتیجه مناسبی نبود.»
ایتالیایی ۲۵ میلیونی خوب نیست؟
تنها در عربستان میتوانند مربی ۲۵ میلیون یورویی بیاورند و مدام از او انتقاد کنند. اگر مانچینی به ایران میآمد، نقد او یک کار دشوار بود اما آنجا تمام هواداران و رسانهها هر روز علیه مرد خوشتیپ ایتالیایی صحبت میکنند و او را به چالش میکشند. انگار نه انگار مانچینی سالها روی نیمکت منچسترسیتی نشسته و همین دو سال قبل هدایت تیم ملی ایتالیا را بر عهده داشته و قهرمان یورو ۲۰۲۰ شد. همین قدر بیرحم و به همین آسانی منتقد. در دوحه کسی نیست که عربستانی باشد و از مانچینی به نیکی یاد کند. همه دوست دارند او برود، چون نه رفتارش با بازیکنان بزرگ را میپسندند و نه علاقهای به تاکتیکهایش دارند.
سلمان فرج: مانچینی دروغ میگوید!
سلمان الفرج، سالم الشهری، نواف العقیدی و دو بازیکن دیگر از لیست مانچینی برای حضور در جام ملتهای آسیا خط خوردند. دلیلش مبارزه با بازیکنسالاری بود و اینکه مانچینی تأکید داشت نمیتواند به بازیکنی گارانتی حضور در ترکیب اصلی را بدهد. اما اظهار نظر این دو عربستانی: «فکر نمیکنیم دلیل دعوت نشدن این چند بازیکن، دریافت گارانتی بازی باشد. سلمان الفرج و تمام آن بازیکنان حرفهای دیگری میزنند که با گفتههای مانچینی همخوانی ندارد. آنها معتقدند سرمربی دروغ میگوید و واقعیت را به زبان نمیآورد. به دلیل حضور تیم در جام ملتهای آسیا آنها فعلاً حرف نمیزنند اما باید منتظر مصاحبه این بازیکنان در پایان مسابقات باشیم.»
چرا سالم خوب نیست؟
سالم الدوساری مشهورترین بازیکن تیم ملی عربستان است؛ مهاجم و شماره ۱۰ این تیم که محبوبیت عجیبی نزد هواداران عربستانی دارد. او اما در دو بازی اخیر دور از انتظار ظاهر شد و آن درخشش قبل را نداشته. عربستانیها معتقدند مانچینی از سالم خوب بازی نمیگیرد: «سالم الدوساری تواناییهای بسیاری دارد اما در زمین سرگیجه گرفته و نمیداند باید چکار کند. تاکتیکهای عجیب مانچینی او را تبدیل به یک بازیکن معمولی کرده. مربی ایتالیایی نمیداند باید چطور از سالم استفاده کند و به همین خاطر یکی از بهترین بازیکنان ما از کار افتاده است.»
لشکر ۵ هزار نفری در دوحه
برخی از تیمهای حاضر در جام ملتهای آسیا به نسبت بقیه هواداران بیشتری در ورزشگاهها دارند. از جمله عربستان که در زمان مسابقاتش استادیوم مملو از جمعیت میشود. ابراهیم و عبدالله اما از دلیل این اتفاق میگویند: «چند ماه قبل کارگروهی تشکیل شد برای اینکه بتوانیم هواداران را به دوحه ببریم و از حمایتشان استفاده کنیم. قرار شد با هزینه دولت، ۵ هزار هوادار به دوحه بیایند که الان این اتفاق رخ داد. همگی در مجتمعی در دوحه حضور داریم. این مجتمع ساختمانهایی ۶ طبقه دارد. در هر طبقه ۶ اتاق وجود دارد و در هر اتاق ۵ نفر حضور دارند. این هواداران را سازماندهی میکنیم تا با انرژی کامل به ورزشگاه بیایند و عربستان را تشویق کنند.»
سپاهان را میبریم
ابراهیم و عبدالله از بازی بعدی الهلال در لیگ قهرمانان آسیا هم گفتند. دیداری که قرار است مقابل سپاهان ایران برگزار شود. آنها اعتقاد داشتند الهلال میتواند سپاهان را شکست بدهد و به مراحل پایانی لیگ قهرمانان برسد. برای هواداران الهلال، جدال با سپاهان بازی آسانی تلقی میشود اما باید منتظر بنشینیم و امیدوار باشیم تا اتفاق دیگری رخ بدهد و شاگردان مورایس با دست پر از زمین خارج شوند.
طارمی، بیا الهلال
ابراهیم و عبدالله لیدرهای اصلی الهلال هستند که علاقهمندند مهدی طارمی به تیمشان برود: «طارمی یک بازیکن درجه یک است و گل او به چلسی را هرگز فراموش نمیکنیم. در آغاز جام و در مرکز خرید قطر مال، ویدیویی از او منتشر شد که گفت آی لایک الهلال. این ویدیو سر و صدای زیادی در عربستان به راه انداخت و هواداران الهلال امیدوار شدند تا او به این تیم بیاید. ما هم دوست داریم طارمی را در الهلال ببینیم و برای استقبال و تشویق او برنامههای زیادی داریم.» وقتی به آنها گفتیم طارمی در حال توافق با اینترمیلان است، اینگونه واکنش نشان دادند: «واقعاً؟ ماشاالله. مهدی بازیکن بزرگی است و اگر به ایتالیا هم برود موفق خواهد شد.»
بازیکنان قبل بهتر از نسل جدید
عربستان حدود دو دهه قبل ستارههایی در ترکیب داشت که همه ما آنها را میشناختیم. از سامی الجابر و محمد الدعایه بگیرید و به خالد مسعد موالد، حسین عبدالغنی، سعید العویران و یوسف الثنایان برسید. از نسل جدید اما اغلب محمد کانو را میشناسند و سالم الدوساری و عبدالرحمان غریب. هواداران عربستانی معتقدند نسل قدیم بسیار بهتر از نسل جدید بودند و آنها با هم به هیچ وجه قابل قیاس نیستند. از نظر هواداران، اگر نسل قدیم امکانات بازیکنان فعلی را داشتند، قطعاً عربستان میتوانست به موفقیتهای بیشتری دست یابد.
سعید العویران سه ساعت میخوابید!
بدون شک سعید العویران یکی از بهترین مهاجمان فوتبال آسیا بود. گل خاطرهانگیز او در جام جهانی ۱۹۹۴ و مقابل بلژیک هرگز از یادها نمیرود. وقتی بحث ما با لیدرهای عربستانی به بازیکنان قدیمی رسید، آنها سعید العویران را مثال زدند و گفتند: «سعید العویران همنسل علی دایی بود. او یکی از بهترین مهاجمان فوتبال آسیا به شمار میرفت اما از بس که عیاش بود، فوتبالش زود تمام شد. العویران فقط سه ساعت میخوابید و به همین دلیل نتوانست خیلی در سطح اول فوتبال باقی بماند. شاید اگر حواشی نبود، سعید العویران موفقیتهای فردی بسیاری به دست میآورد.»
حمله کن سعودی، ما همه پشتت هستیم
دو بازی عربستان در جام ملتها را از نزدیک دیدهایم. در هر دو بازی هواداران سعودی ۹۰ دقیقه تیمشان را تشویق کردند، البته با یک شعار جالب. از لیدرها پرسیدیم معنی این شعار را برایمان بگویید که اینگونه توضیح دادند: «ما در الهلال شعاری داریم با این مضمون که حمله کن الهلال، ما همه پشتت هستیم. حالا و برای بازیهای ملی به جای الهلال از کلمه سعودی استفاده میکنیم. حمله کن سعودی، ما همه پشتت هستیم. این شعاری است که اغلب در ورزشگاه از دهان هواداران خارج میشود.»
لطفاً مورینیو به عربستان نیاید
بعد از پایان همکاری با رم، گفته میشود مسئولان باشگاه الشباب عربستان با ژوزه مورینیو به توافق رسیدهاند. عربستانیها اما معتقدند مورینیو هم مثل مانچینی یک مربی تدافعی است: «ما در عربستان به فوتبال هجومی علاقه خاصی داریم و بالطبع با آنهایی که تیمشان را دفاعی به زمین میفرستند مخالفیم. مورینیو در زمره مربیان بزرگ فوتبال جهان قرار دارد اما او هم دفاعی است و بیشتر از اینکه تیمهایش بازی زیبا انجام بدهند، به فکر نتیجه هستند. بنابراین علاقهمندیم که مورینیو به عربستان نیاید و به جای او، الشباب یک مربی تهاجمی استخدام کند.»
سامی جابر، بهترین بازیکن تاریخ
از عبدالله و ابراهیم پرسیدیم بهترین بازیکن تاریخ فوتبال عربستان کیست؟ هر دو اینگونه پاسخ دادند: «بدون شک سامی الجابر. البته خیلی از ستارهها هم بودند، مثل ماجد عبدالله، سعید العویران، محمد الدعایه و... اما سامی جابر چیز دیگری بود. او هر زمان که اراده میکرد، مدافعان حریف را جا میگذاشت و موقعیت ایجاد میکرد. حتی یک دوره هم به ولورهمپتون در انگلیس رفت و مدرک مربیگری هم گرفت اما فعلاً مشغول بیزنس است و فعالیتی در فوتبال ندارد.»
تمجید از فوتبالیستهای ایرانی
یکی از مواردی که فوتبالدوستان عربستانی از ایران به یاد دارند، بازیکنان قدیمی است. آنها نام چند بازیکن ایرانی را به زبان آوردند و مدام از واژه: «وری وری گود» استفاده کردند. موضوعی که خیلی روی آن تأکید داشتند، قدرت فوتبال ایران در تمام این سالها بود. این هواداران عربستان به قدری به تیم ملی ایران و بازیکنان قدیمی و جدید ما اعتقاد داشتند که باعث تعجب ما در بازار سوقواقف شد.