گزارش ویژه از ضیافت سده المپیک
تختــــــــی، میزبان بود
آرش عبدی
روزنامه نگار
بالاخره روز موعود فرا رسید؛ روزی که بسیاری از دوستداران غلامرضا تختی از مدتها پیش انتظار آن را میکشیدند تا صدای این اسطوره ورزش ایران را بشنوند. کمیته ملی المپیک وعده داده بود که در مراسم سده المپیک از تنها صدای موجود غلامرضا تختی رونمایی خواهد کرد؛ مراسمی که در آن پُر بود از اتفاقات خاص؛ از خاطرهبازی بسیاری از مدالآوران المپیک؛ از موسپیدانی که زمانی میدان مسابقه را به تجلیگاه اراده و در عین حال فروتنی تبدیل میکردند؛ حالا هم که گرد پیری موهایشان را سپید کرده و زانوهایشان را سست و فرسوده همچنان مورد احترام مردم هستند.
ضیافت سده المپیک، فرصتی بود تا رسم نیکوی قدردانی در ورزش کشورمان نهادینه شود. در این ضیافت قهرمانانی حضور داشتند که به ورطه فراموشی سپرده شده بودند و حتی چهره برخی از آنها برای حضار ناآشنا بود اما هر کدام از آنها مملو از عشق و محبتی بودند که به مردم دارند.
محمد نصیری، اسطوره وزنهبرداری ایران که در 3 دوره المپیک صاحب مدال شد با همان شخصیت بیتکلف خود خاطراتی از دوران کودکی و جوانیاش گفت؛ از روزهایی که در پرورشگاه بود تا دختر ملکالشعرای بهار که باعث شد او به وزنهبرداری روی بیاورد.
گریههای امیر هاشمی، رئیس اسبق فدراسیون وزنهبرداری که در آغوش محمود خسرویوفا بود باعث شد فضای احساسی بر این ضیافت رقم بخورد. دیگر سورپرایز ضیافت سده المپیک ایران، پیام اختصاصی توماس باخ، رئیس کمیته بینالمللی المپیک بود؛ پیامی که خسرویوفا تأکید زیادی داشت تا به آن توجه زیادی شود.
عبدالله موحد محبوبترین چهره این ضیافت بود؛ بزرگمردی که او هم در کسب افتخار دست کمی از دوست و همدورهاش غلامرضا تختی ندارد. موحد در صحبتهای کوتاه خود از مردم ایران تشکر کرد به خاطر لطفی که به او دارند و شعری خواند در رثای جوانمردی؛ «گفتم زور و فن و عقل و جرأت توأمان/ باید حتی تو شوی یک قهرمان/ پهلوانی راه و رسم دیگری است/ پهلوان از ناجوانمردی بری است/ گفتههای نیک و هم کردار نیک/ هم رهش باید مرا پندار نیک/ گر ندارد قهرمان زینها نشان/ قهرمانش خوان فقط نه پهلوان».
این ضیافت به پایان رسید تا شاید در سالی دیگر ضیافتی دیگر برگزار شود؛ تا آن زمان شاید برخی از بزرگانی که روز گذشته در مراسم حضور داشتند دیگر نباشند؛ پس باید به هر بهانهای آنها را مورد تکریم قرار داد؛ چرا که هر یک از این بزرگان، سرمایههای ورزش کشور هستند.
مراسم ضیافت سده المپیک روز گذشته (سهشنبه) در سالن اجلاس سران آغاز شد. در این مراسم ضمن تقدیر و تجلیل از مدالآوران ادوار المپیک (۱۹۴۸ لندن _ ۲۰۲۰ توکیو) و اهدای نشان افتخار به آنان از تنها صدای ماندگار جهان پهلوان غلامرضا تختی (یادگاری و امانت استاد بهمنش) و موسیقی المپیک ساخته استاد انتظامی نیز رونمایی شد.
در این مراسم که با حضور کیومرث هاشمی وزیر ورزش و جوانان، محمود خسرویوفا رئیس کمیته ملی المپیک و سیدمناف هاشمی دبیرکل کمیته ملی المپیک و چهرههای ورزشی و رؤسای فدراسیونهای ورزشی برگزار شد، از ۶۱ مدالآور ایران در ادوار مختلف المپیک (از ۱۹۴۸ لندن تا ۲۰۲۰ توکیو) تجلیل و تقدیر شد.
نشان لیاقت و افتخار، هدایای نقدی، لوح تقدیر و یک نسخه از کتاب تاریخ شفاهی، هدایایی بود که برای مدالیستهای ایران از المپیک ۱۹48 تا ۲۰۲۰ توکیو در نظر گرفته شد.
طی این مراسم از تنها صدای ماندگار جهان پهلوان غلامرضا تختی (یادگاری و امانت استاد بهمنش) و موسیقی المپیک ساخته استاد انتظامی نیز رونمایی شد.
نمایشگاهی نیز تحت عنوان «یکصد سال ورزش ایران از نگاه مطبوعات» توسط آقای ودودیان، تاریخنویس ورزش در حاشیه این مراسم برگزار شد.
در این مراسم به منظور تجلیل و تقدیر از مدالآوران ادوار المپیک، نشان افتخار به همه مدالآوران اهدا شد. این نشان به ۶۱ مدالآور کشورمان که در ادوار المپیک صاحب مدال شدند، اهدا شد. در کنار این نشان، شناسنامهای از افتخارات، بیوگرافی و عکس هر ورزشکار به نام خودش قرار داده شده بود.
امیر هاشمی رئیس اسبق فدراسیون دوچرخهسواری و از دوستان قدیمی محمد نصیری در جریان برگزاری مراسم در سالن بلند شد و با صدای بلند محمود خسرویوفا را صدا کرد. خسرویوفا به سوی او رفت و دقایقی با هم صحبت کردند و در حالی که هر دو گریه میکردند یکدیگر را در آغوش کشیدند و حرفهای پایانی را رد و بدل کردند. موضوع این صحبت وضعیت نابسامان اقتصادی محمد نصیری بود که خسرویوفا با تأکید بر اینکه از مدتها قبل حمایتها از نصیری شروع شده قول مساعدت بیشتر داد.
از حاشیههای جالب توجه این مراسم این بود بدل زندهیاد تختی با لباسهای قدیمی وارد سالن محل برگزاری مراسم شد و توجه افراد حاضر را به خود جلب کرد.
شاهرخ شهبازی بدل تختی در جمع خبرنگاران گفت: افتخار داشتم در فیلم بهرام توکلی نقش غلامرضا تختی را بازی کنم و این باعث افتخار است.
وی با بیان اینکه اصالتاً کرمانشاهی بوده و سابقه فعالیت در رشته کشتی را نیز دارد، خاطر نشان کرد: باید مکتب آقا تختی دنبال و به عنوان یک فرهنگ نهادینه شود، نسل جوان از مرام و منش و مسلک جهانپهلوان تختی به خوبی الگوبرداری کنند چرا که این ویژگی در این نسل خیلی کمیاب است.
شهبازی در پاسخ به این سؤال که تختی بودن چقدر سخت است، گفت: سخت است؛ سکانس هتل را بازی کردم واقعاً در قالب اسطوره بودن اولاً افتخار است و کلی استرس دارد، بعدها چگونه در جامعه باشی، خیلی تأثیر دارد. در جامعه باید به گونهای باشیم که مرام و مسلک تختی را حفظ کنید.
ZOOM
رونمایی از
5 چهره
ماندگار فرهنگی
محمود خسرویوفا رئیس کمیته ملی المپیک در مراسم جشن سده المپیک ضمن خوشامدگویی به میهمانان مراسم اظهار کرد: امروز یک خبر خوش دارم که آن هم نداشتن سخنران در مراسم است. ما غیرورزشی در این مراسم دعوت نکردهایم و امروز میزبان، شما هستید. ضیافت سده المپیک با همت کمیته ملی المپیک و وزارت ورزش و جوانان برگزار شد تا برای اولین بار همه ورزشکاران نسل قدیم دور هم جمع بشوند تا دورهمی داشته باشیم.
وی افزود: رونمایی از صدای تختی بهانهای شد تا دور هم باشیم. با هنرمندی این صدا به صورت موزهای نگهدای خواهد شد تا باعث شود از یک مرد بزرگ یک خاطره باقی بماند. حدوداً ۶ ماه برای برگزاری مراسم امروز کار شد. تاریخ ۱۰۰ ساله کمیته را امروز نگاه میکنید اما ۶ ماه برای آن زحمت کشیده شده است. عکسها و فیلمهایی که امروز در این مراسم رونمایی و منتشر میشود، همگی واقعی است. امروز از موسیقی المپیک ساخته استاد انتظامی هم رونمایی میشود که یک قطعه ماندگار خواهد بود. او هیچ هزینهای برای ساخت این قطعه نگرفت و این قطعه را برای ایران ساخت و ایران قوی یک کار موسیقی قوی میخواهد.