تغییرات در کمیته داوران در راه است
چرا تاج ابلاغهای افشاریان را امضا نمیکند؟!
مهدیه دریابیگی
روزنامه نگار
ابلاغ دو عضوی که قرار است به زودی به بدنه کمیته داوران تزریق شوند روی میز تاج خاک میخورد و همچنان آقای رئیس هیچ واکنشی در این خصوص نداشته است. از اواخر فصل پیش گفته شد یدالله جهانبازی داور بازنشسته اهل شهرکرد و همچنین مسعود مرادی قرار است به عنوان دو عضو کمیته داوران مشغول به فعالیت شوند، اما از همان زمان به این لحظه همچنان این دو نفر پشت خط مانده و منتظر تصمیم نهایی تاج هستند.
اینطور که گفته میشود ابلاغ جهانبازی و مرادی توسط افشاریان صادر شده و این ابلاغ لنگ امضای رئیس فدراسیون است ،اما تاج فعلاً هیچ تصمیمی نگرفته و این ابلاغها را همچنان در اتاق خود نگه داشته است! رضا سخندان و نیرویار دو عضوی که فعلاً در کمیته داوران فعالیت دارند قرار است جای خود را به جهانبازی و مرادی بدهند هرچند با وجود اینکه افشاریان از تاج خواسته تا این تغییرات صورت بگیرد، اما رئیس فدراسیون واکنش جدی نداشته است!
با توجه به اینکه این روزها بیش از هر کمیتهای در فدراسیون انگشت انتقاد به سمت کمیته داوران نشانه رفته و منتقدان بر این باور هستند که افشاریان باید از این کمیته برود ولی همچنان زور آقای رئیس به منتقدان چربیده و اجازه نداده است تا صندلی مدیریت را از او بگیرند. نکته اینجا است حتی علی میرزابیگی داوری که به تازگی بازنشسته شده است در طرحی پیشنهادی به باشگاههای لیگ برتر پیشنهاد استیضاح افشاریان را مطرح کرد، اما حتی این پیشنهاد با اقبال عمومی مواجه نشد و همچنان افشاریان بر مرکب قدرت نشسته و کسی هم نتوانسته و یا زور گرفتن این مرکب قدرت را از او ندارد.
با وجود اینکه طرحهای استیضاح و یا برکناری او همچنان مسکوت مانده و هیچ کس حاضر نیست آن را اجرا کند اما رئیس کمیته داوران نتوانسته امضای ابلاغهایی که اخیراً برای دو عضو احتمالی صادر کرده را بگیرد و جهانبازی و مرادی همچنان بیرون خط منتظر ماندهاند. البته اینکه بگوییم اعتراضات علیه داوری فقط به زمان افشاریان مربوط میشود و مدیران قبلی او از این حیث مصون ماندهاند، ادعای غلط و بیجایی است و در این عمر 23 ساله لیگ برتر هر مدیری پشت میز ریاست کمیته داوران نشسته بیشترین چالش را در فدراسیون داشته است. در همین راستا هم وقتی چندی پیش با علی خسروی همکلام شدیم به همین نکته اشاره داشت و در پاسخ به سؤال ما که پرسیدیم: «چرا در فصل جاری این قدر داوریها جنجال و سر و صدا داشته است؟!» این عضو کمیته داوران گفت: «من چهل سال است در این داوری هستم و هرسال همین جنجالها و اعتراضات بوده است.»
علی خسروی درست میگوید در این بیست و سه سالی که از عمر لیگ برتر میگذرد و پیش از آن در جام آزادگان هیچ گاه نشده که جنجالی در خصوص داوری صورت نگیرد و این جزو لاینفک داوری است و هر رئیسی که در رأس کمیته داوران مشغول به فعالیت است باید خودش را برای چالش جدیدی آماده کند، اما در روزهایی که داوران لیگ حتی وظایف ساده خود را نیز فراموش کرده و دست به اشتباهات دور از ذهن میزنند چنین شرایطی قطعاً از حالت طبیعی خارج شده و نیاز به واکاوی دارد و اگر قرار باشد با تغییر راهی برای جلوگیری این همه هیاهو اندیشیده شود حتماً مسئولان فدراسیون باید به دنبال آن راهکار اساسی باشند.
البته اینکه تصور کنیم VAR قرار است به زودی در لیگ برتر مورد استفاده قرار گرفته و تمام این تنشها را از بین ببرد خیال بیهودهای است و تا زمانی که موانع برای ورود این سیستم به فوتبال ما برداشته شود فقط باید به دانش و توانایی داوران امیدوار باشیم. داورانی که این روزها دست به اشتباهات کاملاً ابتدایی میزنند و بعضاً تصمیماتی میگیرند که باعث میشود انگشت حیرت به دهان گرفته و از تعجب چشمانمان از حدقه بیرون بزند. با وجود همه این مسائل و در حالی که کنار گذاشتن افشاریان خیال واهی بیش نیست نه رئیس فدراسیون فعلاً با تغییرات کمیته داوران موافقت کرده و نه قرار است راه حلی برای از بین بردن این همه سر و صدا علیه داوری گرفته شود. باید باور کنیم بضاعت داوریمان همین است و با این تصور ادامه لیگ را در پیش بگیریم.
آشنایی با سیستم VAR
سفر دوباره 5 داور به عربستان
چندی پیش مهدی تاج رئیس فدراسیون مدعی شد که برای دربی از AFC قرار است VAR قرض کنند و در این بازی حساس از این سیستم ویدیویی استفاده شود، این ادعا ازسوی رئیس فدراسیون کاملاً عجیب بود و این سؤال را در ذهن ایجاد میکرد چطور شخصی در رأس فوتبال کشور حتی از جزئیترین مسائل مربوط به داوری بیاطلاع است و با طرح ادعایی اینچنینی سعی میکند فشارهای مربوط به اعتراض نسبت به داوری را کم کند؟! با فرض به اینکه کنفدراسیون فوتبال آسیا پیشنهاد آقای رئیس را قبول میکرد و این سیستم ویدیویی را در اختیار فوتبال ایران قرار میداد (برای تک بازی دربی) داوران لیگ برتر که مجهز به این دانش نیستند و تاکنون دوره استفاده از این سیستم را ندیدهاند چطور میتوانستند در بازی دربی از این سیستم استفاده کنند؟! این ادعای آقای رئیس به منزله این است که سوئیچ ماشین مدل بالایی را به شخصی هدیه دهند که رانندگی بلد نیست و از او توقع داشته باشند در حد شوماخر رانندگی کند! نکته اینجا است تنها موعود بنیادیفر که نفر اول لیست بینالمللی است و باید در جام ملتهای آسیا داوری کند به لطف کلاسهایی که AFC برای او گذاشت توانست مدرک لایسنس را بگیرد و با علم استفاده از VAR آشنا است در غیر این صورت بقیه داوران لیگ برتر حتی شش داور بینالمللی که غیر از موعود در لیست بینالمللی هستند با این علم آشنا نیستند و در صورت اینکه سیستم ویدیویی هم در ورزشگاهها نصب شود فعلاً قادر به استفاده از آن نیستند.
در همین راستا و برای اینکه این روزها باشگاهها بشدت پیگیر ورود VAR به لیگ برتر هستند و همچنین اگر داوران بینالمللی ایران با سیستم ویدیویی آشنا نباشند، عملاً از بازیهای بینالمللی حذف میشوند، کمیته داوران با مدد جستن از دپارتمان داوری عربستان شرایطی مهیا کرده تا تعدادی از داوران بینالمللی بتوانند در کلاسهای عربستان شرکت کرده و با دانش استفاده از VAR آشنا شوند. به همین دلیل یک بار در مهرماه و یک بار هم به تازگی در ماه آذر پنج داور (پیام و بیژن حیدری، وحید کاظمی، حسن اکرمی و کوپال ناظمی ) به کشور عربستان سفر کردند تا در این کلاسها شرکت کنند، اما این دورهها با دو بار حضور در عربستان تکمیل نخواهد شد و به دوره چند ماهه نیاز است. در نظر بگیرید که از بین چهل پنجاه داور لیگ برتر فقط پنج داور تاکنون آن هم در دو دوره شرکت کردهاند و فعلاً برای آشنایی با استفاده از VAR راه طولانی در پیش است و این مسأله نشان میدهد که نه تنها برای دربی 102 بلکه استفاده از این سیستم حتی در دربی 103 هم خیال واهی است و انتظار میرود شخص تاج اگر به عنوان نفر اول فدراسیون قصد دارد به مخاطب فوتبال قولی دهد وعدهای نباشد که پشتش هیچ توجیه منطقی و علمی نیست.