صفحات
  • صفحه اول
  • مدیریت فوتبال
  • زیر چاپ
  • فوتبال ایران
  • منهای فوتبال
  • ورزش جهان
  • استقلال
  • پرسپولیس
  • پرونده
  • لژیونر
  • صفحه آخر
شماره هفت هزار و چهارصد و پنجاه و شش - ۰۵ آذر ۱۴۰۲
روزنامه ایران ورزشی - شماره هفت هزار و چهارصد و پنجاه و شش - ۰۵ آذر ۱۴۰۲ - صفحه ۱۴

بازخوانی یک پرونده عجیب

شیاد بلژیکی؛ گران‌ترین مربی تاریخ دنیا!

سمیه مهدی‌پور
خبرنگار
اعتراف دیرهنگام مهدی تاج رئیس فدراسیون فوتبال به اشتباه در قرارداد مارک ویلموتس زخم قدیمی را تازه کرد. زخمی عجیب و قدیمی که بزرگترین باخت تاریخ فوتبال ایران است. یک مربی که نه، یک شیاد بابت کمتر از یک ماه و نیم کار در ایران و ناکامی‌های سریالی از باخت به بحرین تا عراق نزدیک به 6 میلیون یورو از فوتبال ایران پول گرفت و به ریش ما خندید!
مارک ویلموتس از دید فوتبالدوستان ایرانی، یکی از منفورترین چهره‌های فوتبال است. آن هم بعد از دسته گلی که در تیم ملی و در 2 بازی حساس مقابل بحرین و عراق به آب داد و با 2 باخت متوالی به بحرین و عراق با تیم ملی خداحافظی کرد، پس از شکایت از تیم ملی به دنبال غرامت 10 میلیون یورویی از فدراسیون فوتبال بود اما در نهایت این پرونده با اعتراض ایران به دادگاه CAS شکسته شد و در نهایت با غرامت 3 میلیون و 325 هزار میلیون یورویی این پرونده بسته شد. این رقم گزاف پرداختی تنها برای قریب یک ماه و نیم کار در ایران است. در حقیقت ویلموتس در مدت 8 ماهی که سرمربی تیم ملی فوتبال بود، تنها 43 روز در ایران و تیم ملی حضور داشت و برای این تعداد روز بیش از 5 میلیون از فوتبال ایران دریافتی داشت. او با قراردادی 3 ساله هدایت تیم ملی را به عهده گرفته بود که رقم قراردادش برای هر سال 2 میلیون و 250 هزار یورو بود. در واقع مبلغ کل قرارداد ویلموتس برای 3 سال، 7 میلیون و 875 هزار یورو بوده که فدراسیون فوتبال، نزدیک به 2 میلیون یورو آن را از پیش به ویلموتس پرداخت کرده بود. بدین ترتیب با غرامت 3 میلیون و 325 یورویی، در مجموع کل رقم دریافتی ویلموتس به 5 میلیون و 250 هزار یورو رسید تا او گران‌ترین مربی تاریخ فوتبال شود. مردی که این رقم گزاف را بابت 43 روز کار دریافت کرده! حضور کوتاه‌مدتی که البته ماجراهای فراوانی در دل خود دارد. برای بررسی آنچه در طول دوران حضور کوتاه‌مدت ویلموتس در ایران رخ داد، یک کتاب قطور نیازمند است که می‌توان در آن داستان‌های زیادی را روایت کرد اما شاید مهم‌ترین مقطع از زندگی کوتاه‌مدت او در ایران قهر پیش از بازی جنجالی با عراق و دریافت 2 میلیون یورو به سبک چمدانی بود.
حتماً در جریان هستید که او حاضر نبود در بازی با عراق روی نیمکت تیم ملی بنشیند و نهایتاً فدراسیون فوتبال با فراهم کردن 2 میلیون یورو که این پول هم دردسرهای زیادی برای فدراسیون درست کرد و قرض از شستا باعث دادگاهی شدن و ضبط ششدانگ ساختمان فدراسیون و سه‌دانگ ساختمان پرسپولیس شد، توانست سرمربی بلژیکی وقت تیم ملی را راضی کند که برای آن بازی تیم ملی را همراهی کند. بازخوانی این پرونده عجیب و اتفاقی که رخ داد، شاید این زخم کهنه را دوباره تازه کند اما به یادمان می‌آورد که چطور و چگونه بزرگترین باخت تاریخ فوتبال‌مان را به یک شیاد بلژیکی دادیم.

دو میلیون یورو در چمدان دیپلماتیک

اما این پول چطور به دست ویلموتس رسید و او حاضر شد برای بازی با عراق به تهران برگردد تا همراه با تیم ملی به امان اردن سفر کند. داستان از این قرار است که ویلموتس پس از بازی ایران مقابل بحرین و شکست یک بر صفر ایران در منامه و با گلی که بحرین از روی نقطه پنالتی به ثمر رساند، توسط مدیران وقت فدراسیون و تیم ملی به نوعی بازخواست می‌شود. البته بازی ضعیف تیم ملی از نظر تاکتیکی، باید هم مدیران را وادار به چنین کاری می‌کرد. در هر حال ویلموتس که پول هم نگرفته بود و اخطار هم داد بوده در گفت‌و‌گو با دوستان نزدیکش و حتی ایجنتش به آنها می‌گوید که در ایران زیاد خوشحال نیست و به دنبال فسخ است. خبری که آن زمان به دلایلی منتشر نمی‌شود و در نهایت ویلموتس به حالت قهر ایران را ترک و قراردادش را یکطرفه فسخ می‌کند. فدراسیون فوتبال که تجربه چنین ماجرایی را از هیچ‌کدام از سرمربیان خارجی تیم ملی یعنی از کی‌روش تا برانکو و بلاژویچ و ایویچ نداشته، در موضع ضعف قرار می‌گیرد و در نهایت سعی می‌کند ویلموتس را بدون توجه به اینکه فسخ رسمی کرده، راضی به بازگشت کند. به همین دلیل پس از اینکه از او به صورت شفاهی قول می‌گیرد که در صورتی که 2 میلیون یوروی عقب افتاده‌اش را پرداخت کند، او فسخ را برگرداند و به سر کارش برگردد، ویلموتس و وکیلش قبول می‌کنند اما به صورت رسمی نامه‌ای به فدراسیون فوتبال داده نمی‌شود. پس از آن را هم که دیگر می‌دانید. 2 میلیون یورو در ستاد تحریم تصویب می‌شود و محل پرداختش از تأمین اجتماعی و شستا فراهم می‌شود و در نهایت به صورت فیزیکی و چمدان دیپلماتیک به ترکیه انتقال می‌یابد. ویلموتس البته در استانبول باور نمی‌کرده که فدراسیون فوتبال با توجه به بدقولی‌های قبلی پول را به او بدهد. فدراسیون فوتبال همین که چمدان پول به ترکیه می‌رسد، پیش از اینکه پول را به بانک انتقال دهد، آن را به صورت فیزیکی به ویلموتس نشان می‌دهد تا خیال سرمربی بلژیکی آن زمان تیم ملی، راحت شود. چمدان دیپلماتیک هم چمدانی است که مجوزهای خروج ارز از کشور به مقداری مشخص از طریق سفارتخانه‌ها و به صورت دیپلماتیک به کشورها انتقال می‌یابد و محدودیت‌های انتقال پول شهروندان عادی کشورها را ندارد. در هر حال پول زمانی که به ترکیه می‌رسد، در چند کوله‌پشتی جاسازی می‌شود!

سلفی دل‌انگیز با اسکناس‌های بی‌زبان در استانبول!

پنجشنبه ۱۶ آبان ماه 98، ۷ روز قبل از بازی ایران و عراق پول به ترکیه می‌رسد. روای می‌گوید که پول در هتل به ویلموتس نشان داده شده و او در اتاقش و روی تخت یوروها را پخش می‌کند و با آنها می‌رقصد و سلفی می‌گیرد و برای همسرش می‌فرستد!
روایت دیگری هم هست که می‌گوید در همان روز پنجشنبه نمایندگان فدراسیون فوتبال و ویلموتس وارد بانک ترکیه‌ای می‌شوند. او با دیدن مسئولان فدراسیون فوتبال تأکید می‌کند برای بعد از ظهر بلیت دارد و می‌خواهد به فرانسه برود و از مدیران فدراسیون می‌خواهد تا به صورت فیزیکی پول را ببیند. فدراسیون فوتبال 2 میلیون یورو را به صورت نقدی به زراعت بانک یا همان بانک کشاورزی ترکیه رسانده و از چمدان دیپلماتیک به چند کوله ‌ورزشی منتقل می‌کند. ویلموتس هنوز مطمئن نیست و از مسئولان می‌خواهد تا پول‌ها را از کوله‌پشتی در بیاورند. مسئولان شروع می‌کنند به خالی کردن پول‌ها. یک کوله‌پشتی، دو کوله‌پشتی، سومین کوله‌پشتی را که خالی می‌کنند، ویلموتس با چشمان برق زده می‌گوید: «کافی است!» او طوری هول شده که کاملاً مشهود است! رو به یکی از مسئولان می‌گوید: «می‌توانم یک عکس سلفی با پول‌ها بگیرم؟» به او جواب می‌دهند: «پول‌ها مال شماست، نه ما. هر کاری دوست دارید بکنید.» ویلموتس لبخندزنان عکس را می‌گیرد و برای همسرش می‌فرستد!

چرا ویلموتس ذوق کرد؟

اینکه چرا سرمربی سابق تیم ملی بابت دیدن 2 میلیون یورو ذوق کرده، اتفاقی طبیعی به نظر می‌رسد چرا که بعید است کمتر شهروند اروپایی این همه پول نقد را از نزدیک دیده باشد و کسی با پول نقد –‌CASH‌– کار نمی‌کند و پول نقد جایی در تراکنش‌های بانکی ندارد و به همین دلیل، باید به ویلموتس حق داد که اینگونه ذوق کرده باشد. نکته قابل توجه اینکه ویلموتس بعد از اینکه ذوقش تمام می‌شود! و سلفی‌هایش را با 2 میلیون یورو می‌گیرد، بخشی از این 2 میلیون یورو (گویا 25 هزار یورو) را برمی‌دارد تا سری به بازار زده و برای خودش و خانواده‌اش سوغاتی بگیرد. ویلموتس بعد از بازی مقابل عراق در اردن و شکست به حالت قهر ایران را ترک می‌کند و حتی امضای فسخش را هم پس نمی‌گیرد. مدتی بعد به او خبر می‌دهند که به خاطر تحریم‌های جدیدی که ترامپ اعلام کرده، کل سهمش از آن 2 میلیون یورو، همان 25 هزار یورویی است که برای خرید برداشته بود و احتمالاً حالا افسوس می‌خورد که چرا پول بیشتری برای خرید سوغاتی برنداشته بود!

 

جستجو
آرشیو تاریخی