مروری بر عملکرد 100 روزه کیومرث هاشمی در وزارت ورزش
به سمت اعتلای ورزش یک ملت
آرش عبدی
روزنامه نگار
۱۰۰ روز از حضور کیومرث هاشمی در وزارت ورزش و جوانان میگذرد و حالا میتوان تا حدودی پی به سیاستهای وی در این نهاد ورزشی برد. هاشمی پیش از این هم سابقه سالها مدیریت در این عرصه را داشته که ریاست کمیته ملی المپیک از مهمترین سمتهای او در ورزش کشور بوده است.
هاشمی از همان روز اول که به عنوان سرپرست وزارت ورزش و جوانان منصوب شد پایبندی خود را به اصل وحدت در جامعه ورزش به اثبات رساند چرا که باور دارد بدون لحاظ کردن این مسأله نمیتوان به موفقیت رسید.
حضور هاشمی در وزارت ورزش مصادف شد با روزهای شلوغ ورزش ایران. بسیاری از فدراسیونها درگیر برگزاری اردوهای آمادهسازی برای تیمها و ملیپوشان خود بودند و هاشمی از همان روز اول با حضور میدانی در این اردوها تلاش کرد به هر شکل ممکن مشکلاتی که میتوانست باعث عدم نتیجهگیری در هانگژو شود را مرتفع کند.
نبود سیاستگذاری کلان در ورزش یکی از مهمترین دغدغههای هاشمی به شمار میرود. او در گفت وگویی که در همان روزهای ابتدایی انتصابش به عنوان سرپرست وزارت ورزش داشت گفت: «ما چون این سیاستها را بعد از انقلاب نداشتیم تکلیف خودمان و دستگاههایی که فعالیتهای ورزشی میکنند را نمیدانستیم و سیاست واحدی نداریم، جسته و گریخته کارها انجام میشد اما به دنبال این هستیم در شورای عالی ورزش که مسئولیت آن با رئیس جمهور است این سیاستها را تعیین کنیم و به سمت هماهنگسازی دستگاههایی که فعالیت ورزشی دارند برویم.»
این نگاه هاشمی میتواند باعث ترویج ورزش در سطح کلان شود به شرط اینکه سایر نهادها نیز پای کار بیایند و همه فعالیتهای ورزش دستگاهها در یک مسیر و البته نه به شکل موازیکاری انجام شود.
موفقیتهای ورزش کشور در طول سالیان گذشته محصول زحمات بسیاری از مدیران و ورزشکارانی است که در حال حاضر به دلایل مختلف کمتر کسی از آنها یاد میکند. هاشمی از روزی که قدم به وزارت ورزش گذاشت به ملاقات پیشکسوتان و بخصوص آنهایی که در بستر بیماری هستند رفت و با پیشکسوتانی همچون مرحوم امیر غفرانی و علی مرادی دیدار کرد.
رسانه یکی از اضلاع مهم ورزش کشور محسوب میشود و نقد سازنده رسانهها میتواند نه تنها ورزش که هر حوزهای را به شکوفایی برساند. کیومرث هاشمی هم از دیرباز تا به امروز و در همه سمتهایی که در ورزش داشته به این مسأله پایبند بوده است. او در روز خبرنگار و در جمع خبرنگاران در این خصوص گفت: «اگر ما فعالیتهای حوزه ورزش را به چند دسته قهرمانی، همگانی، حرفهای و بانوان تقسیم کنیم هر کدام از این بخشها اسناد بالادستی دارند که اگر به خوبی تبیین شود و مورد پیگیری رسانهها قرار گیرد، کار مدیران ورزش راحتتر خواهد بود. امکان دارد هر مدیر و یا ارگانی مشکلی داشته باشد که مورد نقد رسانهها قرار بگیرد و قطعاً این نقد میتواند موجب رفع نواقص شود و خواسته خانواده ورزش از مدیر ورزش نیز رفع نواقص و مدیریت حوزههای مختلف ورزشی است که ما تصمیم داریم گاهی با رسانهها به عنوان حوزهای از جنس مردم که در میان مردم و آگاه به خواستههایشان است، جلسات دوستانه هماندیشی برگزار کنیم.»
بخش زیادی از مشکلات ورزش قهرمانی کشور به دلیل عملکرد ضعیف فدراسیونها است. این مسأله در بازیهای آسیایی هانگژو نمود پیدا کرد و نتایج ضعیف نمایندگان کشورمان در تعدادی از رشتههای مهم و المپیکی نشان داد فدراسیونهایی که این رشتههای ورزشی را تحت پوشش دارند تا چه حد با مشکل سوءمدیریت روبهرو هستند اما فدراسیونهایی هم بودند که عملکرد موفقیت آمیزی در بازیهای آسیایی داشتند. قطعاً با وعده هاشمی مبنی بر اینکه فدراسیونهای موفق مورد حمایت وزارت ورزش قرار خواهند گرفت این فدراسیونها دلگرمتر از قبل به فعالیت خود ادامه خواهند داد.
تمرکززدایی در ورزش میتواند سایر استانها را در این حوزه توانمندتر از قبل کند. میزبانی استانها از رقابتهای بینالمللی میتواند این مسأله را تا حد زیادی محقق کند. هاشمی در در گفتوگویی که با استاندار آذربایجان غربی داشت به این نکته مهم اشاره کرد و گفت: «سیاست ما از روز اول حضور در وزارت ورزش و جوانان اخذ میزبانیهای بینالمللی توسط استانهاست.»
ورزشگاه آزادی به عنوان یکی از معدود ورزشگاههای دارای استاندارد بینالمللی کشور با مشکلات زیادی روبهرو است؛ مشکلاتی همچون فرسودگی بنا و کیفیت پایین چمن. در همین مدت کوتاه حضور کیومرث هاشمی در وزارت ورزش، او به طور جد روند بازسازی این ورزشگاه را پیگیری کرد و در این خصوص قرار است اتفاقات خوبی در آینده نه چندان دور رخ دهد. هر چند هم اکنون هم مراحل بازسازی سکوها در حال انجام است.
اما وعده بزرگ رئیس جمهور در خصوص ساخت ورزشگاه بزرگ تهران باعث امیدواری جامعه ورزش کشور شد. وعدهای که کیومرث هاشمی مأموریت پیدا کرد تا آن را به سرانجام برساند. هاشمی در گفـتوگویی که با ایرنا داشت در این خصوص گفت: «با همکاران نشستهایی را برگزار کردیم و قرار بر این شد در مرحله اول زمینی به مساحت ۲۰ تا ۳۰ هکتار در نقاط مختلف تهران توسط مشاوران و کارشناسان بررسی شود و بهترین مکان به لحاظ دسترسی، فرودگاهی و هتل مدنظر قرار بگیرد.»
سهشنبه در خصوص این پروژه عظیم اتفاق مهمی رخ داد. مراسم امضای تفاهمنامه همکاری، مشاوره طراحی و ساخت مجموعه ورزشی فرهنگی با مشارکت شرکت چینی IPPR، با حضور کیومرث هاشمی وزیر ورزش و جوانان برگزار شد.
در این مراسم که مدیرعامل شرکت چینی نیز در آن حضور داشت، تفاهمنامه همکاری بین شرکت توسعه و نگهداری اماکن ورزشی ایران و شرکت مذکور در زمینه مشاوره در طراحی و ساخت مجموعه ورزشی و فرهنگی در پایتخت به امضا رسید.
اشراف وزیر ورزش به حوزه فوتبال زمانی مشخص شد که وی سرپرست فدراسیون فوتبال بود و توانست با تلاش زیادی فوتبال ایران را از تعلیق نجات دهد. او چند روز پس از اخذ رأی اعتماد از مجلس با مهدی تاج، رئیس فدراسیون فوتبال و امیر قلعهنویی سرمربی تیم ملی دیدار و گفتوگو کرد. صحبتهای قلعهنویی پس از این جلسه قابل تأمل است. وی گفت: «آقای هاشمی از قدیم به فوتبال اشراف دارد و ضمن خسته نباشید به آقای سجادی، خیلی خوشحالیم کسی به ورزش آمد که تجارب خوبی در زمینه ورزش دارد و از جنس ورزش است و امیدوارم با انتخاب ایشان، دغدغه و مشکلات ورزشی هم حل شود.»
با همه اقدامات انجام شده در ۱۰۰ روز گذشته، ورزش کشور همچنان دارای چالشهای زیادی است اما حضور کیومرث هاشمی در رأی وزارت ورزش این امیدواری را به وجود آورده که این مشکلات در پایان دولت سیزدهم به حداقل برسد. بخشی از این مشکلات، مربوط به اساسنامه فدراسیونها و مغایرت آن با اساسنامه مورد تأیید فدراسیونهای جهانی است. قطعاً با تجاربی که کیومرث هاشمی به واسطه حضور در کمیته ملی المپیک که بینالمللیترین نهاد ورزش کشور محسوب میشود این مشکل نیز حل خواهد شد.
از طرفی بحث رؤسای فدراسیونهایی که عملکرد ضعیفی داشتهاند هم یکی از دغدغههای جدی ورزش کشور است. با توجه به اینکه مجامع مسئولیت انتخاب روسای فدراسیونها را بر عهده دارند باید اساسنامه فدراسیونها به گونهای اصلاح شود که نقش رؤسای هیأتها که وامدار رؤسای فدراسیونها هستند در مجامع به حداقل برسد.
آن چیزی که اهمیت دارد این است که از ورزش به عنوان یکی از مهمترین پدیدههایی که مورد استقبال جامعه است انتظارات زیادی میرود و باید باعث امیدواری جامعه و بخصوص نسل جوان شود. همانگونه که کیومرث هاشمی گفت: «مهمترین رسالت وزارت ورزش و جوانان آبیاری نهال امید در دل جوانان است.»
ZOOM
بهداد سلیمی: هاشمی در ۱۰۰ روز حضورش در وزارت ورزش نشان داد کاربلد است
بهداد سلیمی، نایب رئیس فدراسیون وزنهبرداری در گفتوگو با ایرنا، در خصوص عملکرد ۱۰۰ روزه کیومرث هاشمی در وزارت ورزش و جوانان اظهار داشت: طبیعی است که با ۱۰۰ روز نمیشود عملکرد کسی را مورد قضاوت قرار داد اما هاشمی در همین مدت کوتاه که سکان وزارت ورزش را برعهده دارد نشان داده کاربلد است و قطعاً اتفاقهای خوبی در آینده برای ورزش کشور خواهد افتاد. قهرمان المپیک ۲۰۱۲ لندن ادامه داد: هاشمی قبلاً رئیس کمیته المپیک بوده و همین مسأله به سود ورزش کشور است، چرا که تجربه مدیریت در ورزش، یک امتیاز مهم برای کسی که سکاندار وزارت ورزش است محسوب میشود. وی در خصوص شرایط وزنهبرداری ایران عنوان کرد: با اتفاقاتی که در همین مدت افتاده آینده وزنهبرداری ایران روشن است. امیدوارم با حمایتهای ویژه وزارت ورزش بتوانیم وزنهبرداری را به جایگاهی که شایستگی آن را دارد برسانیم.