بلغارستان، دومین محک اروپایی قلعهنویی در تیم ملی
در جستوجوی پنجمین برد متوالی
آرمن ساروخانیان
روزنامه نگار
تیم ملی که دیروز به بلغارستان سفر کرد، پنجشنبه در یکی از جدیترین بازیهای تدارکاتی پیش از جام ملتهای آسیا میهمان بلغارستان است. آخرین اردوی تیم ملی به قهرمانی در تورنمنت کافا ختم شد، ولی کارشناسان و حتی امیر قلعهنویی معتقد بودند که چنین رقبایی نمیتوانند محک جدی برای یکی از تیمهای تراز اول آسیا باشند. بلغارستان هرچند از دوران اوجش فاصله دارد، ولی به عنوان یک تیم اروپایی محک خوبی خواهد بود و میتواند نقاط ضعف تیم ملی را برای کادر فنی روشن کند.
بلغارستان در افت
قلعهنویی که بعد از جام جهانی 2022 به نیمکت تیم ملی برگشت، در اولین بازیاش مقابل روسیه به تساوی یک بر یک رسید، ولی بعد از آن توانست چهار برد متوالی داشته باشد. تیم ملی چند روز بعد از تساوی با روسیه، کنیا را در تهران 2 بر یک برد و در تورنمنت کافا هم به ترتیب افغانستان، قرقیزستان و ازبکستان را شکست داد.
بلغارستان در سالهای گذشته از صحنه اول فوتبال اروپا فاصله گرفته و آخرین حضورش در یک تورنمنت بزرگ به یورو 2004 برمیگردد. آنها در لیگ ملتهای اروپای 23-2022 هم شروع خوبی نداشتند و به ترتیب مقابل مقدونیه شمالی متوقف شدند، به گرجستان در خانه باختند، مقابل تیم ضعیف جبلالطارق هم به تساوی رسیدند و در بازی برگشت مقابل گرجستان متوقف شدند.
بعد از این چهار بازی بدون برد بود که ملادن کرستاییچ صرب به عنوان سرمربی جدید بلغارستان انتخاب شد. او توانست به ترتیب جبلالطارق و مقدونیه شمالی را ببرد و بازی دوستانه با ایران سومین بازی این مربی در تیم جدیدش به شمار میرود. بلغارستان چند روز بعد از بازی با ایران میهمان مونتهنگرو است، هرچند آنها دیگر بختی برای صعود به دسته دوم لیگ ملتهای اروپا ندارند و مدتهاست که صدرنشینی گرجستان در این گروه قطعی شده است.
ترکیب متفاوت
ترکیب تیم ملی مقابل بلغارستان قطعاً نسبت به آخرین بازی تیم ملی متفاوت خواهد بود. قلعهنویی فینال تورنمنت کافا مقابل ازبکستان را با ترکیب بیرانوند، پورعلیگنجی، کنعانیزادگان، حاجصفی، رضاییان، چشمی، عزتاللهی، قایدی، محبی، آزمون و طارمی شروع کرد. در فهرست جدید این مربی از آزمون، کنعانیزادگان و قایدی خبری نیست. اولی به خاطر مصدومیت و ناآمادگی، دومی به دلیل تنبیه انضباطی و سومی ظاهراً به دلایل فنی غایب است. در این شرایط ترکیب تیم ملی حداقل سه تغییر خواهد داشت.
در غیاب کنعانیزادگان و با مصدومیت مجید حسینی انتظار میرود که پورعلیگنجی در قلب دفاع ثابت باشد و از بین خلیلزاده و چشمی یک نفر کنار او بازی کند. رضاییان و حاجصفی موقعیت تثبیتشدهای در دفاع راست و چپ دارند. در خط میانی عزتاللهی احتمالاً دوباره بازی خواهد کرد و نوراللهی و قدوس هم در بازگشت به تیم ملی شانس بازی دارند. علیرضا جهانبخش که فینال تورنمنت کافا را به خاطر مصدومیت از دست داد احتمالاً همراه محبی دو هافبک کناری تیم ملی خواهند بود.
مغانلو بعد از غیبت در تورنمنت کافا میتواند به جای آزمون دوباره در نوک حمله بازی کند. رضا اسدی، همبازی مغانلو در سپاهان هم به نظر میرسید شانس خوبی برای بازی مقابل بلغارستان داشته باشد، ولی با تصمیمی عجیب در لحظه آخر به اردوی تیم اصفهانی برگشت تا برای بازی دوستانه مقابل زنیت به روسیه برود.
تغییر سبک به کجا میرسد؟
تیم ملی در دوران قلعهنویی معمولاً با چیدمان 1-1-4-4 بازی کرده است. در این مدل بازی طارمی به عنوان مهاجم دوم آزادی عمل دارد تا به نقاط مختلف خط حمله سر بزند. این شرح وظایف مشابه همان چیزی است که کنسیسائو در پورتو از او میخواهد و کمک کرده که او بهترین کارآیی را داشته باشد. طارمی با آزمون در نوک حمله زوج خوبی ساخته، ولی در غیاب مهاجم جدید رم همکاری دوبارهای با مغانلو خواهد داشت.
قلعهنویی در مصاحبههای مختلف تأکید کرده که میخواهد رویکرد تیم ملی هجومیتر باشد. بازیهای قبلی آسانتر از آن بود که ادعای سرمربی جدید تیم ملی را تأیید کند، ولی بعد از بازی با بلغارستان میتوان قضاوت دقیقتری درباره سبک بازی تیم ملی داشت.
البته نباید فراموش کرد که موفقیت در تورنمنتی مثل جام ملتهای آسیا بدون داشتن ساختار دفاعی منسجم ممکن نیست و کادر فنی باید هرچه زودتر روی بهترین ترکیب خط دفاع به جمعبندی برسد. تیم ملی در چهار بازی از پنج بازی قبلی یک گل خورده و بازی با ازبکستان تنها مسابقهای بود که توانست دروازهاش را بسته نگه دارد. بازی با بلغارستان میتواند به بررسی استحکام ساختار دفاعی تیم ملی هم کمک کند.