از خوب بالاتر
غلامرضا سلیمانی
مسئول اجرایی دپارتمان داوران
۲۰۰ بازی تا اینجای فصل برگزار شده که اگر بخواهیم نورم استاندارد آن را در نظر بگیریم، عملکرد داوران با توجه به امکاناتی که داشتهاند، خوب بوده است. نمیتوانیم بگوییم ضعیف بوده. یک اتفاقاتی در بازیها میافتد که داور همان لحظه نمیتواند تصمیم بگیرد. فقط میتوان با سیستم کمک داور ویدئویی این کار را انجام داد. داوران VAR هم با چندین دوربین و مشاهده دقیق صحنههایی که در بازیها رخ میدهد، به صورت شورایی نظر میدهند. اگر صحنههایی که نیاز به کمک داور ویدئویی دارد را قلم بگیریم، داوران ما از خوب بالاتر هستند. بازی پرفشار و سخت تراکتور و سپاهان، تنها دو صحنه مشکوک داشت و آن هم بدون تجهیزات و امکانات، اگر بخواهیم این موارد را در نظر نگیریم تیم داوری عملکرد خوبی داشت و نمره قبولی میگیرد.
یکی از اتفاقات عجیب و غریب و غیرمنطقی دخالت اهالی فوتبال در امر داوری است که در هیچ کجای دنیا چنین شرایطی وجود ندارد. به عنوان مثال هفته گذشته در دیدار تیمهای تراکتور و سپاهان، محمدرضا ساکت مدیرعامل سپاهان با لپتاپ وارد اتاق داوران شده تا به آنها در مورد اعلام نکردن پنالتی اعتراض کند، کار درستی نبوده و هیچ جای دنیا چنین اتفاقی رخ نمیدهد. باید داوران آنقدر امنیت داشته باشند که نه تنها مدیرعامل باشگاه سپاهان بلکه افراد بیطرف و غیرمرتبط وارد اتاق داوران نشوند. همیشه باید مأمور امنیتی مقابل اتاق داوران باشد تا حریم آنها حفظ شود و بدون نگرانی به کارشان بپردازند تا تمرکزشان را از دست ندهند. در این بازی باید ناظر مسابقه نظارت میکرد که مدیرعامل باشگاه سپاهان را قانع میکرد درست نیست بخواهد وارد اتاق داوران شود. قاعدتاً اگر سازمان لیگ بخواهد میتواند پیگیر موضوع ورود مدیرعامل سپاهان به اتاق داوران باشد. کنترل رختکن تیمها، راهرو و تونل، اتاق داوران و داخل زمین، همه دست ناظر بازی است چون مسئول برگزاری مسابقه محسوب میشود و این اختیارات در دست ناظر داوری نیست. جلال مرادی ناظر بازی بوده و با توجه به اینکه ورود مدیرعامل باشگاه سپاهان به اتاق داوران رسانهای شده، مرادی باید این موضوع را گزارش کند تا نسبت به قوانین در مورد آن تصمیمگیری شود.
برای قضاوت درباره داوری ایران باید همه پارامترها را کنار هم چید و بسته به شرایط و امکانات قضاوت کرد. بدون در نظر گرفتن شرایط و با نگاه تک بعدی قضاوت درباره داوریهای فوتبال ایران غیر منصفانه و ناعادلانه است.